ČSSD prý může zachránit Petra Buzková. A padají i další jména

18.11.2017 8:21

O ČSSD dneška píší Lidové noviny spadající do portfolia šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Poznamenávají, že sociální demokracie je dnes rozdělená na dvě party a tři křídla.

ČSSD prý může zachránit Petra Buzková. A padají i další jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Jsou to čtyři roky od oné slavné lánské schůzky, kdy straníci, kteří jednali za zády předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, se sešli s prezidentem Milošem Zemanem. Jejich osud se naplnil – většina skončila v propadlišti politických dějin. Ale nejsou sami, velmi se propadla i sama strana. Ve sněmovních volbách se „opevněný“ Bohuslav Sobotka a jeho ČSSD propadla na sedm procent. A ve straně jsou hned tři křídla.

Jak se celá situace bude řešit, se ukáže již v neděli, kdy se sejde ústřední výkonný výbor v Hradci Králové. Bude řešit, jak dál. Mezi sebou se přou straníci, kteří chtějí mimořádný sjezd již v únoru, druhá parta, dubnová, chce sjezd o dva měsíce později. Důležitá také bude shoda výboru na tom, zda předsedu bude volit sjezd, nebo členové ČSSD v přímé volbě. V únoru by volili jen delegáti, v dubnu všichni členové strany.

Bitevní pole, které dříve sestávalo ze sobotkovců a haškovců, je nyní prý širší, sestává hned ze tří oblastí – jižní Moravy, Plzně a středních Čech. Na jižní Moravě je nyní hlavním koněm poslanec Roman Onderka, plzeňskou skupinu táhne dočasný stranický lídr Milan Chovanec, kdy se však hovoří i o nové tváři, starostovi Nového Města na Moravě Michalu Šmardovi. Třetí proud, ze středočeského regionu, je reprezentovaný zejména předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a exministryní školství Kateřinou Valachovou. A existuje také jedno jméno, s kterým podle Lidových novin nemá problém ani jeden proud – vysočinský hejtman Jiří Běhounek, jenž však není členem ČSSD.

Dvaačtyřicetiletý Šmarda, o němž se hovoří jako o spáse, poskytl Lidovým novinám rozhovor. On sám by z ČSSD vybudoval volněji koncipované levicové hnutí. A jak by podle jeho slov vypadal ideální šéf ČSSD? 

„Měl by to být člověk, který je se sociální demokracií dlouhodobě spjatý. Brutálně se mi líbila myšlenka Jiřího Paroubka, který před pár dny v rozhovoru řekl, že ideálním šéfem ČSSD by byla Petra Buzková. Nebyly kolem ní žádné rozpory, naopak na ni konkurenti útočili. Určitě bych šel tímto směrem. A zdůraznil bych, že by bylo obecně dobře, kdyby se vedení chopila žena. Je potřeba kultivovat politickou scénu a u voličů by nám mohlo pomoci, kdyby ČSSD předsedala dáma se zkušenostmi s působením ve veřejných funkcích a spjatá s ČSSD,“ domnívá se Šmarda. Zajímavou volbou by podle něj mohla být i současná náměstkyně na ministerstvu práce a sociálních věcí Gabriela Nekolová nebo bývalá poslankyně Vlasta Bohdalová. Smrtící nebezpečí pak podle něj je především to, že personální rozpory se s ČSSD táhnou posledních osm let a je načase, aby skončily. 

„Musíme se zaměřit na náš pevný ideový základ a nalákat voliče zpátky,“ dodal.
 
Jako o novém předsedovi ČSSD se hovoří také o Josefu Bernardovi, plzeňském hejtmanovi. Ten promluvil pro MF Dnes. Jak říká, sám si na to zatím netroufá. 
 
„Ve straně je spousta lidí, kteří by jí mohli pomoct. Já jsem vždycky jako politý živou vodou, když jdu na schůze místních organizací. Jsou tam šikovní lidé, kteří říkají: pojďme dál, soustřeďme se na komunální volby. A to je správný přístup,“ zmínil Bernard. 
 
„Na začátku, když jsem šel do krajských voleb, tak jsem slíbil, že pokud dostanu důvěru, budu celé čtyři roky hejtmanem. A svůj slib chci dodržet. Práce ve vedení strany je na dvanáct hodin denně. A v práci na kraji jsem od rána do večera. Umím si představit, že bych tím, co umím, přispěl do týmu někomu, kdo by mě oslovil. ČSSD teď opravdu chybí expertní rovina rozhodování. Umím si představit, že bych vedl think-tank, který by se věnoval nějakému konkrétnímu oboru. S tím bych pomoci mohl,“ dodal závěrem šéf Plzeňského kraje. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…