ČSSD řeší nárůst poslaneckých platů, její poslanci však nejsou jednotní

24.11.2014 16:05

Poslanci z klubu ČSSD budou mít zřejmě problém s tím, aby hlasovali pro doporučení sněmovního rozpočtového výboru, které počítá s nárůstem platů zákonodárců o zhruba 14 procent. Proti takovému zvýšení se v pátek postavilo předsednictvo strany. Jak dnes ČTK sdělil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), rozhodnutí předsednictva je závazné pro všechny členy strany, tedy i pro poslance. O růstu platů by měla jednat ve čtvrtek koaliční rada a příští týden se bude řešit i v poslaneckém klubu ČSSD.

ČSSD řeší nárůst poslaneckých platů, její poslanci však nejsou jednotní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Někteří členové klubu ČSSD přitom připouštějí, že je možné, že se část poslanců postaví rozhodnutí předsednictva. Dlouhodobě potom požadují systémové řešení.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka v pátek řekl, že předsednictvo strany je proti zvýšení platů ústavních činitelů zhruba o 14 procent, jak ve čtvrtek jednomyslně doporučil sněmovní rozpočtový výbor. Vláda původně navrhla zvýšení o jedno procento a Sobotka později připouštěl i kompromisní nárůst o 3,5 procenta. Sněmovní výbor ale jednohlasně doporučil zvýšení o 14,4 procenta na základě dohody klubů.

„Usnesení předsednictva strany z pátku k platům je závazné pro všechny členy strany, tedy i pro členy klubu," sdělil ČTK předseda rozpočtového výboru Votava, který je současně i místopředsedou poslaneckého klubu. „Jsme členové strany a jsme povinni respektovat a naplňovat usnesení předsednictva strany," zdůraznil.

Bez dohody by se platy zvedly o 26 procent

„V sociální demokracii platí, že usnesení vyšších orgánů jsou závazná pro všechny členy strany," řekl ČTK předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Poznamenal však, že poslance obecně není možné zavázat k ničemu a každý z nich se rozhoduje podle svého vědomí a svědomí. Předpokládá ale, že se poslanci budou rozhodovat „s ohledem na usnesení stranických orgánů". Za zdroj napětí ve straně vzniklou situaci nepokládá. „Spíš nám to ukazuje, že to je citlivá věc, o které je potřeba nadále jednat," uvedl.

Někteří sociální demokraté vnímají situaci tak, že spíše než o zvyšování platů jde nyní o jejich snížení. Bez dohody ve sněmovně by se totiž platy měly od ledna automaticky zvednout o 26 procent. „My se bavíme o tom, o kolik si ty platy snížíme," poznamenává jeden z nich, který si nepřál být jmenován. „Teď se bavíme, jestli je snížíme o 15 procent, 22 procent nebo 25 procent. A z tohoto pohledu to vypadá nepatrně jinak," charakterizoval náladu v části poslaneckého klubu.

„Já osobně pro cokoliv nad 3,5 procenta prostě ruku nezvednu. A předpokládám, že ten názor převládne i v klubu sociální demokracie," řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Vedení ČSSD také chce, aby se do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…