ČSSD se inspiruje nápady Kalouska. Jeho model pojišťovnictví se líbí Marksové

07.06.2014 12:10

Úrazové pojištění zaměstnanců možná dozná zásadní změny. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Michaely Marksové-Tominové počítá s tím, že by mohlo být financováno skrze komerční pojišťovny. Dnes jde o státní model financovaný průběžně přicházejícími prostředky. Návrh prosazoval ještě Miroslav Kalousek (TOP 09) v pozici ministra financí a MPSV jeho nápad převzalo. Podle informací serveru Týden.cz by to ale stálo desítky miliard korun.

ČSSD se inspiruje nápady Kalouska. Jeho model pojišťovnictví se líbí Marksové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Pokud by prošla, znamenalo by to pro státní rozpočet výdaje ve výši 61 miliard korun v prvním roce. Na takovouto částku totiž ministerstvo propočetlo závazky na 25 let dopředu (je totiž nutné vyplácet renty lidem, kteří již utrpěli pracovní úraz v minulosti) a bylo by nutné, je buď vyplatit pojišťovnám rovnou, nebo postupně příjemcům, a to bez toho, že by stát měl příjem z pojistného. To by šlo pojišťovnám. V současnosti od zaměstnavatelů vybírají pojistné a zaměstnancům vyplácejí renty a náhrady Česká pojišťovna a Kooperativa,“ píše server.

Komerční cestou ne, varuje Rada vlády

Kalouskovi podřízení tvrdili, že odškodnění za úrazy se může v závislosti na novém občanském zákoníku navýšit, takže pojišťovny si musí vytvořit rezervy. Současná ministryně práce Michaela Marksová-Tominová je ale připravena doporučit definitivně některou z variant teprve v okamžiku, kdy skončí připomínkové řízení. Další možností je, že by peníze od zaměstnavatelů vybírala Česká správa sociálního zabezpečení nebo nově zřízená Úrazová pojišťovna.

Předseda sociálního výboru a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD) prozradil, že Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci doporučila nekráčet komerční cestou. Úrazové pojištění zaměstnanců by také mohl nahradit systém sociálních dávek, což by ale mohlo znamenat, že lidé po úraze mohou dostat méně peněž než teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…