A bude se šetřit, přátelé. ČSSD musí platit stamiliony advokátovi, Sobotka plánuje rozjet úsporný režim

31.03.2016 21:14

ČSSD musí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi přes 320 milionů korun za jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský městský soud, řekla ČTK jeho mluvčí Markéta Puci. Největší část sumy tvoří smluvní pokuta, která za 16 let trvání sporu zvýšila dlužnou částku z 18,5 milionu o dalších více než 300 milionů korun. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. Zprávu přinesla ČTK.

A bude se šetřit, přátelé. ČSSD musí platit stamiliony advokátovi, Sobotka plánuje rozjet úsporný režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Strana může využít mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že strana platbu zvládne, požádal o návrh úsporných opatření. „ČSSD bude samozřejmě pravomocné rozhodnutí soudu respektovat, nicméně vyčkáme nyní doručení písemného vyhotovení uvedeného rozhodnutí, se kterým se podrobně seznámíme,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová. Dodala, že ČSSD nepochybně využije dovolání.

Podle Sobotky je platba několika set milionů neblahým dědictvím bývalého vedení sociální demokracie z dob tehdejšího předsedy Miloše Zemana. „Nepochybně to rozhodnutí bude znamenat výrazný zásah do hospodaření sociální demokracie. Já jsem dnes požádal místopředsedu strany Martina Starce, aby připravil návrh úsporných opatření, která budeme muset realizovat, tak abychom mohli reagovat na rozhodnutí soudu,“ řekl šéf ČSSD novinářům ve Washingtonu.

Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec uvedl, že strana zatím rozhodnutí nedostala. „Už jste informováni z naší tiskové zprávy, že ho očekáváme. Jakmile dojde, poradíme se, jak postupovat v té věci dál, s právníky a orgány strany,“ řekl ČTK a České televizi. S ohledem na předchozí vyjádření předsedy Sobotky nechtěl zacházet do dalších podrobností. Podle informací ČTK zatím strana ani neví, v jakém časovém horizontu má podle rozhodnutí soudu částku zaplatit a zda je například platba rozdělena do splátek.

Na případ dnes upozornil server Neovlivni.cz, podle kterého strana před podzimními krajskými volbami dostala dramatický úder. Loňské hospodaření ČSSD skončilo se ziskem zhruba 27 milionů korun. V roce 2014, kdy byly obecní a senátní volby, strana vykázala ztrátu 47,5 milionu korun.

Smlouvu podepsal Miloš Zeman

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle dnešního vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že nebude spor komentovat, protože jde o záležitost ČSSD a advokáta Altnera. „Je ale třeba si připomenout 90. léta, tehdy reálně hrozilo, že ČSSD nebude navrácen Lidový dům a přilehlé objekty,“ řekl dnes novinářům Ovčáček v Třebechovicích pod Orebem, kde je Zeman na jedné ze svých prezidentských cest po krajích.

Spor pro ČSSD skončil v roce 2000 úspěchem. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 milionů, ale právník chtěl zaplatit další mnohamilionové částky. Právník proto na konci roku 2000 podal žalobu, soudy spor pravomocně ukončily dnes.

Altner je v policejní databázi hledaných osob. Upozornila na to dnes Česká televize, podle které policie nevysvětlila, proč je Altner mezi hledanými. Altnerův advokát Václav Veselý řekl, že Altner se dnešního jednání soudu v kauze Lidového domu osobně zúčastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…