ČSSD se propadá. Tak její veterán Stanislav Křeček sepsal pár rad, co by měla dělat

10.11.2015 21:43

Někdejší poslanec a nynější zástupce ombudsmana Stanislav Křeček se zamyslel nad současnou situací své bývalé strany ČSSD, ve které působil. Křečka totiž zaujal jeden z posledních volebních průzkumů, kde bylo nejstarší české politické straně přiřčeno jen 16 % preferencí. Strana by se měla zamyslet nad svojí dosavadní politikou a zvážit, kde se dějí chyby, napsal.

ČSSD se propadá. Tak její veterán Stanislav Křeček sepsal pár rad, co by měla dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

I když bývalý poslanec správně usuzuje, že tento výsledek asi nebude potvrzen jinými průzkumy, měla by se sociální demokracie podle něj zamyslet nad svojí dosavadní politikou a zvážit, zda, a pokud ano, kde se dějí chyby. „Nebude to jednoduché, i když rádců je dostatek,“ poznamenal zároveň a dodal, že by si nejsilnější vládní strana mohla vzít příklad ze dvou mladých politologů, kteří se ČSSD zabývají a prý nešetří dobrými radami. Těmi jsou podle něho Jaroslav Bican a Jan Gruber.

Křečka prý zaujal Bicanův článek v Deníku Referendum nazvaný „Solidarita se nevylučuje, ale umocňuje“ a v něm prý především to, že se solidaritou do všech stran nemůže sociální demokracie nic ztratit, pouze získat. Z řad uprchlíků a migrantů se totiž podle osmadvacetiletého politologa mohou vyvrbit budoucí voliči ČSSD. „Rád bych věděl, jakými cestami se ubírá myšlení politologa, který soudí, že velká část voličů ČSSD by se mohla takto rekrutovat,“ klade si sám otázku někdejší sociálně demokratický poslanec, který netuší, jaká společnost a poměry by zde musely panovat a kde by byli ostatní občané republiky, kteří volí ČSSD dnes.

Celé Křečkovo zamyšlení si můžete přečíst ZDE.

I druhý politolog Jan Gruber, který sám sebe uvádí jako publicistu působícího v Masarykově demokratické akademii a publikuje rovněž i v Deníku Referendum, Křečka zaujal. Gruber totiž v článku nazvaném „S chudými zatočíme“ kritizuje ministryni Marksovou za novelu zákona o hmotné nouzi, která má snížit příspěvek na bydlení obyvatelům ubytoven. „Nic proti názoru, který má racionální jádro, ale o příčinách problému autor nic neví,“ píše zástupce ombudsmana s tím, že neplatí, že by lidé na ubytovnách zůstávali pouze z ekonomických důvodů.

„Každý, kdo jen trochu zná realitu, ví, že lidé na ubytovnách musejí platit často více, než kolik by zaplatili za nájem normálního bytu,“ píše Křeček, podle něhož tedy není problém v penězích, ale v tom, že jim nikdo příčetný byt do nájmu nedá. „Z důvodů, o kterých, s ohledem na falešnou politickou korektnost, chce málokdo otevřeně hovořit. Což ovšem nezmění ani sebelepší zákon o sociálním bydlení,“ dodává Křeček, který tyto dva články podle svých slov zmínil, protože je to podle něho příklad toho, jak se kritika politiky ČSSD od takzvané nové levice často míjí se skutečným stavem společnosti. „Pro ČSSD je osudově důležité, aby si byla vědoma toho, kam společnost kráčí, kam kráčet chce,“ píše na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…