ČSSD se vrátí ke kauze výměny ministra, sejdou se i poslanci

23.08.2019 6:15

Sociální demokracii dnes odpoledne čeká jednání předsednictva strany, kterému bude předcházet schůzka stranického grémia. Vedení ČSSD se vrátí ke sporu s prezidentem Milošem Zemanem kvůli výměně ministra kultury. Kauza trvající čtvrt roku podle části sociálních demokratů stranu poškodila. Ústecká ČSSD i kvůli tomu vyzvala předsedu strany Jana Hamáčka počátkem týdne k rezignaci na funkci předsedy strany, ten to ale odmítá a podle ohlasu z krajů má podporu většiny regionů.

ČSSD se vrátí ke kauze výměny ministra, sejdou se i poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Zeman odmítal jmenovat na post ministra kultury místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Hamáček ve středu představil jako nového kandidáta bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Zeman s nominací Zaorálka souhlasí. V pondělí ho přijme na zámku v Lánech, poté ho jmenuje ministrem, oznámil Hrad. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že již odeslal prezidentovi návrh na jmenování Zaorálka ministrem kultury.

Podle kritiků Hamáčka není vládní angažmá ČSSD jako menšího partnera v menšinové vládě hnutí ANO úspěšné. Ústecký kraj pak také hájí Hamáčkem kritizované postoje svého poslance Jaroslava Foldyny.

Ještě před odpoledním jednáním širšího vedení ČSSD v Lidovém domě se ve sněmovním klubu sejdou poslanci ČSSD včetně nového uchazeče o současný post ministra Zaorálka. Podle mluvčí strany Barbory Kalátové se poslanci budou připravovat na novou schůzi, možná začnou i probírat, kdo by měl Zaorálka nahradit v zahraničním výboru, kterému dosud předsedá.

Zaorálka navrhl na ministra Hamáček poté, co se Šmarda nominace vzdal vzhledem ke kritice od premiéra Babiše. Bývalého ministra Antonína Staňka (ČSSD) Zeman odvolal z funkce ke konci července. Staněk, který je také poslancem, označil Zaorálkovu volbu za dobrou. Výběr Zaorálka uvítala i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na twitteru uvedla, že se všichni sociálnědemokratičtí ministři na spolupráci se Zaorálkem těší.

Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal. Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání nakonec odvolal bývalého ministra ke konci července. Minulý týden oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, protože ho nepovažuje za kompetentního.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…