ČSSD si na kontrolu své vlády sestavila stínový kabinet. O pikantnosti v něm není nouze

05.07.2014 7:12

Stínové vlády, týmy odborných mluvčí, kontrola a sledování všude a každého. Tak se podle vlastního webu rozhodla pracovat ČSSD. Paradoxní však je, že někteří sledují sami sebe. Například současnému ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi dělá stínového ministra zdravotnictví Svatopluk Němeček. Na upozornění serveruTýden.cz však sociální demokraté už nenazývají bývalou stínovou vládu odbornými mluvčími.

ČSSD si na kontrolu své vlády sestavila stínový kabinet. O pikantnosti v něm není nouze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Původně vznikla „stínová vláda" vládní ČSSD prý proto, aby sledovala resorty, kde nejsou v čele její zástupci. Ale zdá se, že se to nějak „vymklo z ruky“. Namísto toho, aby sociální demokraté měli určené lidi pro resorty, v jejichž čele stojí příslušníci ANO a KDU-ČSL, hlídají či sledují počínání i svých spolustraníků.

Stínovým ministrem spravedlnosti je Jiří Dienstbier, stínovým ministrem životního prostředí Vladimír Špidla a stínovým ministrem pro místní rozvoj jihočeský hejtman Jiří Zimola. Takové bylo složení stínové vlády sociální demokracie podle webových stránek této strany ještě v pátek v poledne. Tiskové oddělení ČSSD to změnilo údajně až po upozornění on-line deníku Týden.cz, když tam místo odkazu „Stínová vláda" dala odkaz „Odborní mluvčí".

Jako stínová vláda tým vypadal skutečně podivně, protože mimo jiné současnému ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi dělal stínového ministra zdravotnictví současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podobně oficiálního ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka podle webu ČSSD nekontroloval nikdo jiný než Lubomír Zaorálek a na ministra školství Marcela Chládka dohlížel Marcel Chládek. To jsou jistě náročné úvazky, kdy každý musí umět z nadhledu posuzovat svou práci.

Celý text ZDE

Týden.cz uvádí, že na „dvojí úvazek“ pracovali i další členové vlády. Ministr vnitra Milan Chovanec byl zároveň stínovým ministrem dopravy. Ministr průmyslu Jan Mládek zase dohlížel v roli stínového ministra financí na koaličního partnera Andreje Babiše z ANO.

Sledovat musíme i vlastní lidi

Oficiálního ministra Milana Chovance „stínoval" předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc a vládního ministra průmyslu Jana Mládka „dozoroval" Milan Urban. Po úpravě jsou pasováni na odborné mluvčí.

Ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová se neobešla bez dalšího kolegy v zádech. Její resort měl podle webu v sociálnědemokratické stínové vládě na starosti předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák. Marksová však nemohla svou pozornost soustředit jen na jí svěřený resort, protože podle webu ČSSD byla i mluvčí pro lidská práva a na krk tak pomyslně dýchala Jiřímu Dienstbierovi.

Server Týden.cz prý dostal od ČSSD informaci, že už seznam jmen nereprezentuje stínovou vládu, ale od počátku května letošního roku jde o expertní tým odborných mluvčí pro rezorty, na kterých strana nemá ministry. Ale jak je vidět sociální demokraté se nešetří a suplují i své nominanty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…