ČSSD smetla plán Miroslava Kalouska. Nechce blokovat sněmovnu

31.10.2017 19:54

ČSSD odmítá blokování ustavující schůze sněmovny. Novinářům to po večerní povolební schůzce se zástupci ODS řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec. Zda sociální demokraté podpoří do čela sněmovny Radka Vondráčka (ANO), nebo Petra Fialu (ODS), se rozhodnou na pátečním jednání užšího vedení strany. Informovala o tom ČTK.

ČSSD smetla plán Miroslava Kalouska. Nechce blokovat sněmovnu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Do Královic přijela ČSSD

Tam se bude také debatovat o termínu mimořádného sjezdu strany, který zvolí nového předsedu a místopředsedy. Dnešní jednání s ODS se týkalo především sestavování sněmovny. „Zástupci ODS také požádali o podporu svého kandidáta na předsedu sněmovny,“ uvedl Chovanec. Občanským demokratům nemohl podporu jejich šéfa Fialy slíbit, ani odmítnout, vedení ČSSD se o otázce teprve poradí v pátek.

Jednoznačně však Chovanec odmítl dnešní myšlenku šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby se strany pokusily zabránit vzniku menšinové vlády v čele s předsedou vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem tím, že nebude zvolen předseda nové sněmovny. „Je potřebné, abychom neblokovali ustavují schůzi. Myslím, že tady na to není nikdo zvědavý,“ řekl Chovanec.

Sociální demokracie po volebním propadáku chystá mimořádný sjezd, který se uskuteční zhruba rok po posledním. Chovanec původně počítal s dubnovým termínem, ze strany však zní i hlasy, aby se nové vedení volilo už v únoru. „Předložím v pátek na jednání variantně únor i duben, rozhodne předsednictvo a pak ústřední výkonný výbor,“ řekl na dotaz ČTK Chovanec. Obě varianty mají podle něj svá pro i proti.

Chovanec o víkendu straníkům řekl, že dubnová varianta by mohla umožnit, aby místo delegátů sjezdu hlasovali o novém předsedovi všichni členové. Ve vedení by si uměl představit i nestraníka. „Čas by se využil, aby se hledal nějaký kandidát, který stranu sjednotí. Na druhou stranu cítím neklid a poptávku po dřívějším sjezdu. Uvidíme, která varianta zvítězí,“ řekl dnes Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…