ČSSD srovnává krok s Babišovým ANO. Podívejte se na nový průzkum

24.09.2014 18:31

Sociální demokracie podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) téměř dotáhla ANO. Babišovo hnutí by v září sněmovní volby vyhrálo s 28 procenty, ČSSD by měla 27,5 procenta. Třetí KSČM má podle volebního modelu CVVM 14 procent, TOP 09 pak 9,5 procenta a ODS 7,5 procenta. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by překročili s 6,5 procenta ještě lidovci. Naopak hnutí Úsvit by v září mělo 1,5 procenta, a zůstalo tak daleko před branami dolní komory.

ČSSD srovnává krok s Babišovým ANO. Podívejte se na nový průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Sbližování volební podpory ČSSD a ANO naznačil i nedávný průzkum agentury Median. Podle CVVM mělo hnutí ANO ještě v květnu na ČSSD výrazný náskok, tehdy by získalo 33 procent hlasů, zatímco sociální demokraté jen 23,5 procenta. Nynější půlprocentní rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami je v rámci statistické chyby.

Oproti červnu si ČSSD ve volebním modelu polepšila o 3,5 procentního bodu, ANO jeden bod ztratilo. KSČM má o 1,5 procentního bodu méně než v červnu, TOP 09 ztratila dva procentní body, ODS si naopak o půl procentního bodu polepšila, KDU-ČSL si připsala jeden procentní bod, Úsvit jeden bod ztratil.

Volební model je předpokládaný výsledek voleb. CVVM dnes zveřejnila i stranické preference. Ty na rozdíl od modelu zahrnují i lidi, kteří nejsou schopni nebo ochotni říct, koho podporují, nebo nechtějí k volbám jít. Preference tedy nevyjadřují předpokládaný volební výsledek. I v žebříčku preferencí vede hnutí ANO, a to s 19 procenty, ČSSD má 17 procent, KSČM 8,5 procenta, TOP 09 stejně jako ODS 5,5 procenta, lidovci čtyři procenta.

Ke sněmovním volbám by se v září podle CVVM dostavilo zhruba stejně lidí jako při těch skutečných loni v říjnu, kdy volební účast dosáhla 59,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …