ČSSD tlačí v Bruselu: Musíme jíst stejně kvalitní jídla jako Němci

14.02.2019 15:01

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) vyjádřila už na konci loňského roku své rozčarování nad posledním vývojem ve dvojí kvalitě výrobků, které v jednotlivých zemích na první pohled vypadají stejně, ale liší se složením. Podle rakouské vlády dvojí kvalita totiž není problém. Poslední návrh, se kterým Rakušané na jednání týden před Vánoci přišli, zmínku o dvojí kvalitě zcela z textu vypouští. „Je třeba se ozvat nahlas. Wienerschnitzel z kuřecího rakouské vládě nevadí,“ dodává Sehnalová.

ČSSD tlačí v Bruselu: Musíme jíst stejně kvalitní jídla jako Němci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Olga Sehnalová

Na stanovisko Sehnalové navázal předseda socdem Hamáček, když na svém profilu na Facebooku uvedl, že „není jedno, co jíme. Ať jíme v ČR potraviny stejné kvality, jako jedí Němci nebo Francouzi. Právě toto prosazuje v Evropském parlamentu naše sociální demokratka Olga Sehnalová. Stejné produkty musí mít i stejné složení bez ohledu na to, v jaké zemi se prodávají."

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí
Hamáček si za svůj postoj vysloužil několik stovek zdvižených palců.

Poté, co v europoslankyní Sehnalovou navržené zprávě o dvojí kvalitě ze září loňského roku podpořila velká většina Evropského parlamentu řešení zařadit dvojí kvalitu na seznam vždy zakázaných nekalých praktik v příslušné směrnici, se nyní bojuje o konkrétní znění směrnice o nekalých obchodních praktikách.

„V Evropském parlamentu usiluji z menšinové pozice proti našim pravicovým kolegyním a kolegům o to, aby v novém textu směrnice neexistovala pro svévolnou a neoznačenou dvojí kvalitu zadní vrátka,“ uvedla zástupkyně socdem s tím, že řešení se snad rýsuje.

„Zákaz blokují země, kde to spotřebitelé necítí jako problém, jako v Německu, ve Skandinávii. V některých zemích se spotřebitelé cítí jako druhořadí. V Česku to spotřebitelé cítí jako křivdu,“ uvedla k tématu například eurokomisařka Věra Jourová.

Už v létě loňského roku glosoval téma dvojí kvalitu potravin předseda TOP09 a europoslanec Jiří Pospíšil. „Ve výboru Evropského parlamentu právě prošly mé návrhy, jejichž cílem je zabránit tomu, aby výrobci šidili na složení stejných produktů. Čokoláda od jednoho výrobce musí být stejná v Česku i Německu," napsal tehdy.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …