ČSSD upřednostnila klid ve straně před zájmy státu, píší v Bakalových novinách

23.09.2016 9:43

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se s vysokou pravděpodobností stane českým velvyslancem v USA. Petr Fischer v pátečních Hospodářských novinách píše, že je to ukázka prohry ČSSD s Hradem. Sociální demokracie upřednostnila klid ve straně před zájmy státu.

ČSSD upřednostnila klid ve straně před zájmy státu, píší v Bakalových novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Prezident Miloš Zeman udělal chybu. Oznámil, že se jeho podřízený Hynek Kmoníček stane českým velvyslancem v USA, aniž by s Kmoníčkovým jmenováním vyjádřila předběžný souhlas americká strana. Tak se to přitom normálně dělá. Navrhne se diplomat, druhá strana vyjádří souhlas jeho umístěním a pak se vše oznámí veřejnosti. Zeman zvolil jinou cestu, jenže v tom případě by neměl zapomínat, že mu Spojené státy nedají nic zadarmo.

„Zemanovy xenofobní výroky v otázce uprchlíků a protiunijní drajv jsou přímo proti tomu, co prosazuje Barack Obama. Američané proto nemají jediný důvod s Kmoníčkovým schválením spěchat a mohou českou diplomacii ještě dost potrápit,“ píše Fischer. Washington má Zemanovi co vracet. Stačí si vzpomenout, jak se náš prezident tvrdě trefoval do amerického velvyslance v Praze Andrewa Schapira. Lze dokonce předpokládat, že by to měl jednodušší diplomat, kterého vybrala vláda.

„To je samo o osobě problém, jemuž měli ministr zahraničí i premiér zabránit. Zároveň se neměli tak snadno vzdávat nároku na obsazení postu ve Washingtonu, zejména pak v době, kdy se politické názory prezidenta a vlády v podstatných věcech rozcházejí (s výjimkou odsouvání reality uprchlické krize za české hranice a uprchlických kvót). A už vůbec je neměli vyměňovat za vnitrostranický klid,“ varuje komentátor Sobotku a spol.

Sociální demokraté podle všeho ustoupili Zemanovi, aby je nepoškozoval svými útoky před krajskými volbami. V ČSSD je navíc stále dost příznivců hlavy státu a to poslední, co ČSSD teď potřebuje, je působit rozhádaně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…