ČSSD viděla volební preference a popadla ji panika, vysvětlil lidovec chování k Babišovi

01.04.2014 18:07

V posledních dnech skloňovaný údajný střet zájmů místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše komentuje jeho kolega z vlády, ministr zemědělství z řad KDU-ČSL Marian Jurečka, slovy, že dikce zákona o střetu zájmů je dostačující. Problém vidí v tom, že se nacházíme v atypické situaci, když je „majitel tak velkého holdingu ministrem financí“, což je situace, která nenastala „nikde v Evropě snad s výjimkou Itálie“.

ČSSD viděla volební preference a popadla ji panika, vysvětlil lidovec chování k Babišovi
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Nicméně, dodává ministr Jurečka v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, že je Andrej Babiš majitelem Agrofertu, pan premiér musel vědět již v době podpisu koaliční smlouvy. Současnou vlnu kritiky Andreje Babiše považuje za panickou reakci ze strany sociální demokracie na vývoj volebních preferencí.

Je zároveň opatrný, když by měl předpovídat, zda se Andrej Babiš pokusí využít příznivého výhledu a vyvolá předčasné volby. „Jsem velice dalek hodnotit volební preference daleko před volbami,“ uvedl ministr s odvoláním na svou zkušenost. Příklady z české politiky podle něj ukazují, že každá strana, která vyvolala předčasné volby, na to hluboce doplatila.

Kdo je pánem v koalici?

Ohledně vedoucí úlohy ve vládě byl ministr Jurečka diplomaticky opatrný. „Stále je to premiér, který je ztělesněním úspěchu či neúspěchu celé koalice,“ konstatoval.

Nepřekvapuje, že pro KDU-ČSL považuje církevní restituce za uzavřenou kapitolu. „Deklarovali jsme to před volbami i po volbách,“ připomněl Marian Jurečka. „Jedinou možností byla svobodná dohoda vlády s církvemi a ta se nepodařila. Nevidím jinou možnost,“ dodal.

Podporou zemědělců k vyšší konkurenceschopnosti

Ministerstvo zemědělství chce podporovat mladé lidi, aby začali podnikat v zemědělství. Většina zemědělců je v důchodovém věku, průměrný věk pracovníků v zemědělství je padesát let. „Měla by již probíhat generační obměna, nejen na dělnických, ale i technických pozicích,“ míní ministr. Podle něj to souvisí s kvalitou vysokých škol, které ztratily prestiž a zároveň se ve společnosti na zemědělství nahlíží skrz prsty. Dalším negativním vlivem je demografický vývoj a stěhování obyvatelstva.

Finanční podpora začínajících podnikatelů je podle ministra nutná, zejména vzhledem k ceně moderní zemědělské techniky.

Vláda má zítra na programu projednání obnovení tzv. zelené nafty. Podle ministra jsou pro ni dva zásadní důvody. Jednak je spotřební daň z pohonných hmot určena na obnovu silnic, zatímco zemědělská technika jezdí z 80 % po polích, takže by příslušným poměrem měla být tato daň pro zemědělce omezena, za druhé jde o schopnost konkurence ostatním zemím Evropské unie, z nichž jen čtyři nemají zavedenu obdobu zelené nafty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…