ČSSD vítězí v průzkumu CVVM. ODS druhá před TOPkou

16.12.2010 17:46

Podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by v prosinci ČSSD získala 31 procent hlasů. Za sociálními demokraty následují ODS (22 procent), TOP 09 (19,5 procenta) a KSČM (12 procent). Nejmenší vládní strana Věci veřejné by získala 6,5 procenta voličských hlasů. Pod pětiprocentní hranicí nutnou ke vstupu do Poslanecké sněmovny skončili lidovci (3,5 procenta) i zelení (2,5 procenta).

ČSSD vítězí v průzkumu CVVM. ODS druhá před TOPkou

Oproti listopadovému průzkumu si sociální demokraté o dva procentní body pohoršili. Procentní bod ztratila také TOP 09, kterou v nynějším průzkumu přeskočila ODS. Věci veřejné si naopak polepšily, když v listopadu by dostaly pět procent hlasů. 


 


 

Volební model uvádí předpokládané výsledky voleb do Poslanecké sněmovny v období konání průzkumu. Model CVVM vychází ze stranických preferencí, ale zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a kteří uvedli nějakou stranu. Model nepočítá s nerozhodnutými voliči a s nevoliči. 

Agentura CVVM se v průzkumu dotázala 1037 obyvatel České republiky starších 15 let. Z nich 980 mělo volební právo. 

Na otázku, zda by šli příští týden volit, odpovědělo kladně 58 procent dotázaných občanů s volebním právem. Deklarovaná volební účast je v současnosti o něco nižší, než byla skutečná účast v květnových parlamentních volbách, kdy k volbám přišlo téměř 63 procent voličů. 

Nezájem o účast ve volbách deklarovalo 38 procent potenciálních voličů. Voleb by se rozhodně neúčastnilo 26 procent občanů, "spíše ne" odpovědělo 12 procent. Čtyři procenta občanů odpověděla, že neví, jestli by k urnám šla. 

CVVM ve čtvrtek zveřejnila i stranické preference. Ty započítávají i přibližně třetinu populace, která k žádné straně neinklinuje, případně není ochotna zúčastnit se voleb. I v preferencích vede ČSSD se ziskem 21,5 procenta hlasů. ODS a TOP 09 se dělí o druhé místo, když by jim hlas dalo 13 procent voličů. Vládní VV mají v preferencích pět procent, komunisté osm. Lidovci a zelení by získali po dvou procentech hlasů. 

 

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…