ČSSD za kampaň utratí až 90 milionů. Chce získat mladé

19.08.2013 16:11

Sociální demokraté počítají s tím, že za předvolební kampaň neutratí více než 90 milionů korun. Až 70 milionů může využít stranické ústředí, dalších až 20 milionů pak kraje, polovinu částky však musejí dát ze svého. První volební billboardy ČSSD by se v ulicích měly objevit začátkem příštího měsíce, program představí vedení strany 6. září. ČSSD o tom v pondělí informovala ČTK.

ČSSD za kampaň utratí až 90 milionů. Chce získat mladé
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Náklady na kampaň před předčasnými volbami, jejichž podmínkou je, že se v úterý poslanci usnesou na rozpuštění sněmovny, bude strana podle svého místopředsedy pro hospodaření Martina Starce z větší části hradit ze stálého kontokorentního účtu, z menší pak z naspořených prostředků.

Na jakou částku se nakonec vyšplhají, záleží i na krajích, kterým je v základním rozpočtu vyčleněno deset milionů korun. Když je však budou chtít využít, musí ke každé koruně přidat korunu ze svého. Pokud tedy vyčerpají všech deset milionů, dají zároveň deset milionů ze svých zdrojů. Starec je přesvědčen, že kraje využijí všechny peníze.

Billboardy budou od září

Výdaje za ústřední i krajskou kampaň bude možné průběžně sledovat na transparentním účtu, o jehož zřízení nyní sociální demokracie podle Starce "intenzivně vyjednává". Do dvou měsíců po volbách pak podle dalšího místopředsedy Milana Chovance, který má kampaň na starosti, podá komplexní zprávu o příjmech a výdajích, v níž bude například i přesný počet použitých plakátů a billboardů.

Ty se v ulicích objeví začátkem září, řekl ČTK Chovanec, podle něhož se kampaň ponese spíše v pozitivním duchu. Konkrétní poselství voličům strana, která již představila lídry krajských kandidátek, prý ještě finalizuje. "Ještě to testujeme, pilujeme," uvedl Chovanec, který povede ČSSD v Plzeňském kraji, kde je hejtmanem. Největší parlamentní strana přitom podle něj využije i poznatky ze sledování potenciálních voličů v takzvaných focus groups.

Program bude znám 6. září

Dosud sociální demokraté hovořili o tom, že se budou snažit voliče oslovit zejména příslibem zastavení hospodářského poklesu a "rozpadu státu". Definitivní volební program podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky předsednictvo strany schválí a představí 6. září.

Vedení kampaně bude podle Chovance standardní, i když se při něm sociální demokraté chtějí více zaměřit na mladé voliče a větší využití sociálních sítí a elektronických médií. Finance ale tímto způsobem od drobných přispěvatelů, jak je běžné v některých zahraničních zemích, strana získávat nechce. V tak krátké kampani, která by měla vyvrcholit volbami 25. a 26. října, na to prý není čas.

Na volební kampaň se připravují i ostatní strany. Například TOP 09 na ni chce dát do 50 milionů korun, lidovci 30 až 35 milionů. ODS zatím žádnou částku neoznámila, komunisté by o ní měli rozhodnout ve čtvrtek. Zatím předpokládají, že se vyšplhá na několik desítek milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…