ČSSD žádá rychlejší růst penzí. Navrhuje následující

12.04.2016 18:22

Kabinet by měl mít pravomoc zvyšovat důchody o procentní bod víc, než uvádí vládní penzijní novela. V jejím dnešním druhém sněmovním čtení to navrhli poslanci koaliční ČSSD. Jiný způsob valorizace starobních penzí chce prosadit opoziční ODS. Dolní komora by mohla o podobě předlohy rozhodnout ještě na nynější schůzi. Zprávu přinesla ČTK.

ČSSD žádá rychlejší růst penzí. Navrhuje následující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Kabinet by na jejím základě dostal možnost zvyšovat důchody nad zákonný rámec, pokud by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Mimořádná valorizace by mohla představovat nejvýše 1,7 procenta. Sociální demokraté chtějí hranici posunout na 2,7 procenta. „Vládní návrh by podle ekonomických ukazatelů neumožňoval příští rok valorizaci ani o 200 korun,“ uvedl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák, podle kterého se mluví o 300 korunách.

Vstřícnost k důchodcům

Občanští demokraté navrhli zvýšit základní výměru důchodu z nynějších devíti procent na 9,5 procenta nebo na deset procent. Letos činí podle zdůvodnění 2 440 korun, pokud by platil požadavek ODS, byla by 2 570 nebo 2 710 korun. Vydělali by na tom hlavně lidé s nižšími penzemi, uvedli autoři Vladislav Vilímec a Adolf Beznoska. Dále navrhují, aby se důchody meziročně valorizovaly nejméně o 1,2 procenta. Vláda by současně dostala právo zvýšit penze až o 1,8 procenta v případě, že by se takové valorizace nedosáhlo zákonným rámcem. Musela by si ale vyžádat souhlas sněmovního rozpočtového výboru.

„Návrhy by měly nastavit mechanismus, který by byl k důchodcům vstřícný,“ uvedl Vilímec. V sociálním výboru s nimi ale občanští demokraté už dříve neuspěli.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1 200 korun navíc.

Vláda v minulosti možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla

Zvýšení penzí o 1,7 procenta by si podle autorů návrhu vyžádalo ročně další výdaje ve výši 0,3 procenta hrubého domácího produktu. V loňských hodnotách to odpovídá zhruba 14 miliardám korun. Změna valorizace by se neměla týkat jen penzí, ale i příplatků k důchodu.

Vláda v minulosti možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla. Novela to ale před několika lety zrušila. Kritici pravomoci vlády poukazovali na její možné zneužívání například před volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…