ČSSD zrušila svou duchcovskou buňku a Vandas z DSSS bije na poplach

13.12.2014 14:14

Sociální demokracie dnes zrušila svou místní buňku v Duchcově, která uzavřela koalici mimo jiné s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Na tiskové konferenci po jednání ústředního výkonného výboru strany to sdělil předseda strany, premiér Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj v přijatém usnesení odmítla jakoukoliv spolupráci s DSSS.

ČSSD zrušila svou duchcovskou buňku a Vandas z DSSS bije na poplach
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Pochod v Duchcově

Vedení sociální demokracie požadovalo zrušení buňky již v listopadu, ústecký krajský výbor strany však navzdory Sobotkově výzvě místní organizaci nerozpustil. Sobotka proto dnes návrh na zrušení tamní organizace přednesl na ústředním výkonném výboru.

Předseda DSSS Vandas se brání

Duchcovskou buňku bylo podle něj třeba zrušit, protože její postup je „v rozporu s programem sociální demokracie, s její demokratickou tradicí a se zásadami, které sociální demokracie prosazuje". Sobotka je proti tomu, aby ČSSD na jakékoliv úrovni vytvářela koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter. Takovou podle něj DSSS je. Podle šéfa DSSS Tomáše Vandase však v takovém případě musí Sobotkův kabinet podat návrh na rozpuštění strany. Jinak požaduje omluvu.

V ČSSD je od roku 1995 v platnosti takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými politickými stranami. Konkrétně jmenuje SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL. Navzdory usnesení mají ale sociální demokraté koalice s komunisty například v krajích a obcích. Komunisté jsou i součástí trojčlenné koalice v Duchcově.

Předchůdkyně DSSS, Dělnická strana, vznikla v roce 2003. V roce 2010 vyhověl Nejvyšší správní soud návrhu vlády na zrušení strany. Soud v ní shledal xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus Adolfa Hitlera. Představitelé rozpuštěné strany pak vytvořili DSSS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…