ČT někomu udělala byznys: Z Mostu píšeme o seriálu Most!

25.02.2019 14:17

FOTOGALERIE, VIDEO „Přijeďte se přesvědčit, že Chanov není Jeruzalém. Přijeďte se pokochat stejným výhledem jako Franta s Dášou na prvním rande…“ Vypadá jako v seriálu Most! profláknuté romské ghetto skutečně? Je tamní děkanský kostel skutečně špatně přesunutý? Z ohlasů na kontroverzní osmidílné filmové dílo České televize se rozhodli těžit zakladatelé projektu Offroadsafari: Po vzoru New Yorku, kde se můžete vydat po stopách seriálu Sex ve městě, připravili seriálovou stezku Dycky Most! Lidé se tak mohou o realitě přesvědčit na vlastní oči. „Už dávno tu nežijeme v měsíční krajině,“ podotýká Martin Bareš ze zážitkové agentury s tím, že možná fanoušky Luďana, Dáši a Franty v tomto směru jejich poznávací akce nakonec i dost překvapí. Podle názoru Mostečanů už dávno měli Most turisticky „okupovat“ Japonci a Číňani.

ČT někomu udělala byznys: Z Mostu píšeme o seriálu Most!
Foto: Archiv Offroadsafari
Popisek: Do Severky teď mohou zájemci zajít i v rámci projektu seriálové stezky "Dycky Most!", a to s průvodcem z Offroadsafari.

„Seriál je plný drsného humoru, nadsázky. Rozvířil hodně emocí kolem způsobu, jakým je zachycena realita dnešního Mostecka. A nesporně vzbudil také zájem o město Most i jeho okolí. Přesně to je i cílem našeho netradičního projektu zážitkové turistiky, první svého druhu v České republice, který ukazuje kontrasty průmyslové krajiny a života v ní,“ vysvětlil Martin Bareš, jeden ze zakladatelů projektu.

Anketa

Vadilo vám, že prezident Zeman šel na oslavu narozenin Jaromíra Soukupa?

5%
95%
hlasovalo: 10216 lidí

Po stopách seriálu MOST! se tak nyní můžete vydat v offroadech a s průvodcem. S netradičním putováním po místech známých z populárního televizního seriálu přišel projekt Offroadsafari.cz. Návštěvníci výletu DYCKY MOST! vyrazí na vyhlídku na Hněvíně, kam se vydal Eda na očistnou cestu a našel Frantu s Dášou na rande. Zažijí  projížďku vyhlášeným romským sídlištěm Chanov.

Putování dále obnáší vyprávění o zajímavostech kolem mosteckého kostela po jeho přesunu: jak je to s jeho umístěním, svěcením a jak probíhal jeho přesun (psali jsme zde). Chybět nebude zastávka u Luďanova domu, v autoservisu pana Juliše, u Marcela a u technických služeb, kde pracoval Luďan s Frantou. Výprava se podívá i k obchodnímu domu Central a hotelu Cascade, kde Franta s Čočkinem lovili wifi. A pomyslnou třešničkou na dortu je posezení u piva v legendární restauraci Severka.

Dávno nežijeme v měsíční krajině

Na výpravu po stopách oblíbených seriálových postav se mohli fanoušci přihlásit na 16. a 23. března. „Výlet ale není jen pro fanoušky seriálu. I těm, kteří seriál nesledují, přiblížíme život na Mostecku a ukážeme, že tu dávno nežijeme v měsíční krajině, jak si stále většina lidí myslí,“ zdůrazňuje Martin Bareš a dodává: „To je ostatně podstata všech našich výletů. Domácím i přespolním představujeme krásná i drsná zákoutí severozápadních Čech, krajiny plné kontrastů. Jak se říká: ukázaná platí.“

Offroadsafari totiž nejenom nabízí nevšední poznávací turistiku krajinou severozápadních Čech. Tuzemským i zahraničním hostům ukazuje kontrasty industriální krajiny a nedotčené přírody tohoto opomíjeného regionu, a především tím bourá předsudky, které o něm návštěvníci často mají. 

Hosty bere průvodce v off-roadech do lokalit, kam se běžně nedostanou, a doprovází výlet poutavým vyprávěním. Mezi nejpopulárnější patří tripy Českým středohořím, Po stopách 2. světové války a exkurze do dolu Československé armády.

Na obrA!zku mA—A3e bA1t: obloha a venku

Video z lomu ČSA.

Do uhelného lomu se kupříkladu zájemci dostávají za plného provozu, a to přímo k legendárním těžebním strojům KU800 a RK5000. Vidí těžbu hnědého uhlí v přímém přenosu a z bezprostřední blízkosti, včetně impozantní vyhlídky na zámek Jezeří nad okrajem hnědouhelného lomu. Průvodce je věcně zasvěcuje do hornické tradice i budoucnosti, vypráví o náročné práci horníků. Exkurze zahrnuje o něco víc jízdy terénem, než bývá na výletech zvykem, a za zmínku stojí především průjezd kopistskou výsypkou, „kde si příroda vzala zpět, co si člověk bez ptaní vypůjčil“.

Za měsíc po Mostu ani pes neštěkne. Opravdu?

Dnes večer odvysílá Česká televize poslední díl seriálu, který se těšil nebývalé sledovanosti. Mostečané již dnes napříkald na sociálních sítí řeší, i v souvislosti s projektem nové seriálové stezky, zda po seriálu kromě toho ještě něco jiného zbyde. „Dnes zmizí z obrazovky a za měsíc po něm ani pes neštěkne. Nikdy nedosáhne na legendy typu Nemocnice na kraji města, Synové a dcery Jakuba skláře a podobné,“ napsal například Tomáš Slabihoudek. „Jako seriál dobrý, ale realita je k pláči, není na co být pyšní,“ zhodnotila další čtenářka Jiřka Hrbáčková pod příspěvkem místního nejčtenější média e-mostecko.cz, kde se skví také hodnocení například tohoto typu:

„Konečně seriál, který aspoň není o hovně a z dobré poloviny sedí na místní realitu… Proč tady nehaníte různé sračky, viz Ordinace, Modré kódy atd. Takže mé hodnocení super a to né každý díl bomba, ale jako celek šupa. A kdo je realista, tak musí uznat, že tenhle seriál byla sakra trefa… Takže… DYCKY MOST!“

Podle některých názorů samotné vedení města Mostu s propagací zaspalo. Už dávno tu prý mohly proudit davy cizinců: „Do Mostu jsme už dávno mohli vyvážet na výlety Japonce i Číňany.“ Takový názor se objevuje také na profilu e-mostecko:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…