ČT neodvysílala dokument o disidentovi. Ve vzduchu visí žaloba

09.12.2016 10:58

V úterý večer měla Česká televize (ČT) premiérově zařadit dokument Libuše Rudinské „Pavel Wonka se zavazuje“, který v době své premiéry před dvěma lety vyvolal bouřlivou debatu. Režisérka se totiž ve filmu snažila dokázat, že bývalý disident Pavel Wonka, který je považován za poslední oběť komunistického režimu, vědomě spolupracoval s StB. Jenže ČT dokument nakonec neodvysílala. Proč, to vysvětluje server Echo24.

ČT neodvysílala dokument o disidentovi. Ve vzduchu visí žaloba
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Česká televize byla ještě před odvysíláním dokumentu upozorněna na některé doposud nevyjasněné právní souvislosti, které možnost odvysílání dokumentu omezují. Jakmile se tyto nejasnosti vyřeší, zařadí Česká televize snímek do svého programu,“ řekla pro Echo24.cz mluvčí ČT Alžběta Plívová s tím, že přišlo několik podnětů, které je třeba ověřit a zcela jistě sehrály roli v nezařazení dokumentu do vysílacího plánu.

  • Celý text je ZDE

Jedněmi z takových podnětů byly i dopisy bratra Pavla Wonky Jiřího. První zaslal Jiří Wonka řediteli vývoje pořadů a programových formátů Janu Maxovi a další generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, které má Echo24.cz k dispozici a v nichž se píše, že pokud Česká televize dokument odvysílá, bude nucen na ni podat žalobu.

Jiří Wonka dokument přirovnává k Hitlerovým snímkům či komunistickým propagandistickým filmům, které je třeba doplnit odborným komentářem. Dále dodává, že ani historik Petr Blažek a ani disident František Stárek, jak režisérka uváděla, se na dokumentu od jisté doby nijak nepodíleli.

Podle slov Libuše Rudinské byl film vytvořen čistě na tom, co je v archivech, nikoliv na jejím osobním postoji. „Ten film zastavil Jiří Wonka, který od revoluce napíná síly, aby vybudoval kult osobnosti svého bratra čistě za účelem vlastního prospěchu. Ale stojí ho to hodně sil. Musí hlídat úplně všechno, například podává neustále na někoho trestní oznámení a žaloby, zastrašuje a šikanuje,“ komentovala neodvysílání dokumentu Českou televizí pro Echo24.cz režisérka Rudinská.

„Uvedení tohoto dokumentu v ČT, která nemá zapotřebí dělat cenzuru, by uvolnilo ruce lidem ve Vrchlabí a Wonkovi by sebralo sílu lidem otravovat život. To on nemůže dopustit,“ dodává dále Libuše Rudinská s tím, že již nyní čelí mnoha žalobám ze strany Jiřího Wonky, a to jen proto, že se podle jejích slov snažila ukázat druhou tvář Pavla Wonky.

Jak server připomíná, Pavel Wonka byl za komunismu aktivní disident. Režim ho během 80. let poslal celkem třikrát do vězení, kde byl surově týrán. Do vězení byl naposledy v roce 1988 poslán i přes své chatrné zdraví, kde během čekání na odvolání za dosud nevyjasněných podmínek zemřel. Podle serveru se tak stal posledním vězněm, kterého komunisté utýrali.

V roce 2012 mu byl in memoriam udělen Řád TGM, který z rukou prezidenta Miloše Zemana převzal právě jeho bratr Jiří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…