ČT odvysílá norský seriál, který zřejmě zvedá tlak ruským politikům

06.01.2017 11:05

Česká televize v sobotu odvysílá první dva díly z norsko-švédského seriálu, který se ani trochu nelíbil ruským politikům. Dílo nese název „Okupace“ a vykresluje Rusko jako agresora, který obsadil Norsko, aby se dostal k jeho ropě a plynu.

ČT odvysílá norský seriál, který zřejmě zvedá tlak ruským politikům
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Slavný spisovatel Jo Nesbo stvořil námět na seriál, který se odehrává v blízké budoucnosti. V budoucnosti, ve které Ruská federace zaútočila na Norsko, aby získala přístup k jeho zásobám ropy a plynu. Podle námětu vznikl v norsko-švédské koprodukci seriál s názvem Okupace – v originálu Okkupert. Nesbo se podílel i na scénáři.

Server Česko-Slovenská filmová databáze CSFD.cz k seriálu poznamenává, že zachycuje hypotetickou situaci, ve které se vlády v zemi ujmou po vítězství ve volbách ekonomové a ti se rozhodnou zastavit těžbu ropy a plynu.

„To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg...,“ píše server o seriálu, který si vysloužil pozitivní hodnocení na úrovni 80 procent kladných ohlasů.

Mezi ruskými politiky se však seriál netěší zdaleka tak velké podpoře. Podle informací ruské agentury TASS se proti seriálu již v roce 2015 ostře ohradil ruský velvyslanec v Norsku Vjačeslav Pavlovskij, který nelibě nese, že je jeho země v norské televizi vykreslována jako země s válečnickými choutkami, a nic takového prý rozhodně není pravda. Ruský velvyslanec také připomněl, že sovětští vojáci pomáhali osvobozovat Norsko za druhé světové války.

První dva díly seriálu Okupace odvysílá Česká televize v sobotu od deseti večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…