ČT prý opět nezklamala. Přečtěte si srovnání, jak informovala o výročí Hirošimy ona, a jak západní televize

08.08.2015 19:49

Publicista Daniel Veselý na serveru Britské listy píše o genocidě, které se dopustil Západ před sedmdesáti lety. Přesně tímto slovem lze podle jeho názoru označit svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. Nemálo hrozivý je podle autora nejen čin samotný, ale také způsob, jakým o svržení atomových bomb informuje Česká televize po sedmi desetiletích.

ČT prý opět nezklamala. Přečtěte si srovnání, jak informovala o výročí Hirošimy ona, a jak západní televize
Foto: facebook.com
Popisek: Třetí světová válka, ilustrace

Ačkoli se Západ rád zaštiťuje lidskými právy, podle Daniela Veselého se nejednou dopustil genocidy, z níž obviňuje „barbary“, proti kterým bojuje. Jedním z těchto činů je prý i svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. A Česká televize se dnes tváří, jako by byl tento krok v pořádku.

„Přiznám se, že mě opět zaskočila bohorovnost tuzemských médií, která si připomínala 70. výročí svržení první atomové bomby na Hirošimu a o tři dny druhé na Nagasaki. Kupříkladu moderátor ČT Jakub Železný bez hnutí brvou prohlásil, že teprve jaderná anihilace dvou japonských měst přiměla Japonce ke kapitulaci a druhá světová válka definitivně skončila. V reportáži, která trvala pouhé 2 minuty a 34 vteřin, dostal prostor k vyjádření téměř neznámý japonský historik Takeo Sato, který použití jaderných bomb schvaloval; aby tak byla potvrzena výchozí teze Železného. Takhle by vyvážená reportáž skutečně vypadat neměla, když si uvědomíme, kolik významných výzkumníků tuto oficiální verzi na základě pečlivého bádání odmítá,“ píše autor.

Celý text najdete zde

Veselý v této souvislosti připomíná i slova historika Igora Lukeše, který v pořadu ČT Hyde Park civilizace svržení bomb obhajoval s tím, že by jinak zemřely stovky tisíc amerických vojáků při invazi na japonské ostrovy. Tyto úvahy jsou ale podle autora nepodložené. Jiné totiž říkají, že by konvenční útok na císařství stál asi 40 tisíc amerických životů, což je mnohem méně než desítky až stovky tisíc lidí, kteří zemřeli bezprostředně po atomovém výbuchu nebo v důsledku ozáření. Česká televize ale znovu poskytla prostor bagatelizaci tohoto zločinu.

S odkazem na televizi Al-Džazíra pak Veselý konstatuje, že jsou Američané v zásadě nepoučitelní, neboť počítají s modernizací jaderného arzenálu, který daňové poplatníky přijde na miliardu dolarů v horizontu třiceti let. A tady autor znovu ostře kritizuje ČT za to, že nedala prostor odborníkům, kteří by americké jaderné zbrojení kriticky posoudili. A kladli otázku, proti komu vlastně USA takto zbrojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…