ČT si na Jiřího Dienstbiera pozvala psychologa. Toto o ministrovi prozradil

08.08.2014 22:49

Je dobře, když politik projeví svůj názor, ačkoli se může rozcházet s názorem svého stranického šéfa. Podle psychologa Jeronýma Klimeše je správné, když politik za něco bojuje, byť za cenu rozkolu v partaji. Redaktor MF Dnes Jan Němec to vidí trochu jinak. V některých chvílích má prý stranická jednota přednost.

ČT si na Jiřího Dienstbiera pozvala psychologa. Toto o ministrovi prozradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

Dienstbier proti všem. Možná i tak by šla ve zkratce popsat pozice ministra pro lidská práva a předsedy Legislativní rady vlády ve vztahu ke služebnímu zákonu. Ministr je s kompromisem okolo tohoto zákona nespokojen natolik, že se veřejně vzepřel i proti svému stranickému šéfovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. V pátečních Událostech, komentářích České televize hodnotili Dienstbierovo a Sobotkovo chování psycholog Jeroným Klimeš a komentátor Jan Němec.

ČSSD si prý utrhla ostudu

„Je jasné, že ti pánové spolu nesouhlasí a že mají na řešení té situace odlišný názor. Teď tečou nervy, protože do toho všichni zúčastnění investovali neuvěřitelné množství energie,“ podotkl Klimeš. Ten u Dienstbiera ocenil, že nějak projevil svůj názor a bojuje o věc, kterou vnímá jako důležitou. Podle Klimeše je tato bojovnost lepší, než když se politici bez protestů podřizují stranickému nařízení.

Redaktor MF Dnes Jan Němec přidal k celé situaci svůj pohled. Podle jeho názoru Dienstbier se Sobotkou vedou určitou přetlačovanou. Ačkoli byli oba muži političtí spojenci, ústupek ve věci služebního zákona pány rozkmotřil. „Nemyslím si, že by teď premiér chtěl zabít svého blízkého spojence v ČSSD,“ poznamenal Němec k možné rezignaci Jiřího Dienstbiera.

Podle redaktorova názoru se ještě může stát, že se dohodnutý kompromis nepodaří přetavit do legislativní podoby. Zdůraznil navíc, že si na této tiskové konferenci ČSSD utkala z ostudy kabát, protože původně chtěla prezentovat své vládní úspěchy, ale tisková konference skončila rozkolem právě mezi Sobotkou a Dienstbierem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…