ČT si pozvala mluvčího Hradu před kameru. Dozvěděla se původ Zemanovy kritiky, jak je to s Peroutkou i co způsobila Němcová

17.03.2015 21:33

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček prozrazuje, proč prezident Miloš Zeman začal kritizovat Českou televizi. Nesouvisí to prý s návrhem senátora Jana Veleby (SPO), byť se mu tento návrh líbí. Kritická reakce ČT Ovčáčka překvapila. Připomněl navíc moment, kdy veřejnoprávní televize nepodala plnou informaci k Ukrajině. Došlo i na návštěvu Moskvy a zdůraznil, komu Zeman rozhodně ruku nepodá. Stranou Ovčáčkovy pozornosti nezůstalo ani hledání domnělého článku od Ferdinanda Peroutky.

ČT si pozvala mluvčího Hradu před kameru. Dozvěděla se původ Zemanovy kritiky, jak je to s Peroutkou i co způsobila Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana vystoupil v úterním Hyde parku České televize. Hned v úvodu prozradil, že nabídku na post hradního mluvčího rád přijal. Jako bývalý novinář Blesku, Haló novin či Práva se prý vyzná v chodu českých redakcí, což prezident zřejmě ocenil. "Já se novinářům snažím maximálně vycházet vstříc, snažím se být takřka čtyřiadvacet hodin na telefonu," poznamenal.

Co se týče prezidenta, rozhodně ho nevnímá jako dokonalého člověka. Opakovaně se prý omlouval za výrok, že by se stranické průkazy ČSSD měly vázat do desek ODS. "Velmi tohoto výroku litoval," uvedl host.

V televizních rozhovorech prý Zeman nevyžaduje zaslání tematických okruhů předem, jen před každým vystoupením rozebírají, co by bylo vhodné říci a co spíše ne. Ovčáčkových rad prý hlava státu občas využije. Práci prý mají rozdělenou tak, že prezident vyslovuje ty nejzásadnější názory. Důležitých témat je ale hodně, takže na Ovčáčka jich zůstává stále dost.

Kupříkladu výrok o smrti abstinentům a vegetariánům prezident prý myslel jako nadsázku a pochopili to dokonce i přítomní novináři. Některé pozdější reakce na prezidentova slova považuje Ovčáček za přehnané.

Platí však také, že Zeman si mnoho nedělá z poklesu obliby podle veřejných průzkumů, protože je nepřeceňuje. "Důležitější je kontakt pana prezidenta s občany v krajích," zdůraznil jeho mluvčí.

Prezident rád hraje šachy a své kroky promýšlí dopředu

"Pan prezident rád hraje šachy, má je i na zámku v Lánech, a rád hraje i sám se sebou," prozradil také Ovčáček s tím, že si tahy dopředu prezident promýšlí i v politice a ve svých projevech. Ve svých názorech je prý také konzistentní a hosta mnohdy překvapuje, jak mnozí komentátoři v tisku zplošťují některá jeho vyjádření.

Před kamerami došlo i na kritiku České televize z úst prezidenta. Nešlo mu v prvé řadě o návrh senátora Jana Veleby, chtěl spíše reflektovat dotazy občanů z krajů. Už při návštěvě Královéhradeckého kraje se prý lidé prezidenta na vysílání ČT ptali a postupně otázek přibývá. "To je prvotní impulz, proč prezident o těchto věcech začal hovořit. A myslím, že by to měla být dobrá zpětná vazba i pro Českou televizi," podotkl Ovčáček.

Zemanovi se prý především líbí možnost, že by občané mohli své koncesionářské poplatky posílat i jiným subjektům než jen České televizi. "Ukázalo by to, jak jsou lidé spokojeni s Českou televizí," podotkl hradní mluvčí. Nedomnívá se však, že by bylo dobré privatizovat Českou televizi, byť se mu zdá, že nevysílá zcela vyváženě. "A trošku zarážející byla pak ta kritika na slova pana prezidenta," posteskl si.

Za úvahu by prý možná stálo, kdyby Radu ČT volili všichni koncesionáři. Rozhodující slovo teď budou mít zákonodárci, a je otázka, jestli si politici sami vezmou z rukou svoji dosavadní pravomoc.

Hledání Peroutkova článku skončí do poloviny roku

Pár slov padlo také o domnělém článku Ferdinanda Peroutky o Hitlerovi. "Já vůbec nevím, jestli ten článek naleznu," připustil Ovčáček. Současně ale upozornil na to, že Peroutka selhal, když akceptoval fašizaci druhé republiky i následný vznik Protektorátu Čechy a Morava. "Já jsem dokonce objevil článek z 27. srpna 1939, v němž Peroutka vyzýval k zachovávání klidu. A dokonce tam je výtka vůči těm, kteří se nám zpoza hranic snaží radit, co máme dělat," zdůraznil mluvčí prezidenta. Jasně také řekl, že Peroutkův text hledá jen ve volném čase, čili jeho pátrání nestojí daňové poplatníky ani korunu. S hledáním chce být hotov do poloviny roku.

Návštěva Moskvy, Ukrajina a Islámský stát

Ve druhé polovině pořadu se Ovčáček vyjadřoval i k plánované květnové návštěvě Ruska. Bilaterální jednání se prý neplánují, jde primárně o uctění památky válečných obětí. Kdyby snad Zeman narazil na severokorejského diktátora Kim Čong-una, který na oslavách také bude, prezident mu rozhodně ruku nepodá. "Ale já když jsem viděl ruský propagandistický server Sputnik, tak mě napadlo, že vyjádření paní Němcové jen nahrálo ruské propagandě," poznamenal host.

Došlo i na Ukrajinu. Prezident prý tamní situaci považuje za občanskou válku, do které se vměšují i okolní státy. Ovčáček si ale rýpl i do ČT. Zatímco Události České televize informovaly o pohybu ruských jednotek na Ukrajině, už nepřidaly vyjádření francouzského prezidenta Francoise Hollandea, že tuto informaci nemůže potvrdit. V tomto smyslu Zemanovy výroky nijak nevybočují z rámce jiných západních politiků.

Nakonec promluvil také o Islámském státu. Ovčáček má pochopení pro slova prezidenta, v nichž vyzýval proti koordinované akci vůči Islámskému státu. Nedávná návštěva například v Jordánsku ale podle mluvčího ukázala, že Zeman není odpůrcem muslimů, jak je mu někdy podsouváno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…