ČT slouží jen pravici. Uvidíte před volbami, to bude masáž, píše Radim Hreha

12.08.2013 14:02

Radim Hreha pro server Britské listy sepsal velmi ostrou analýzu zpravodajství veřejnoprávních médií- České televize a Českého rozhlasu. Podle Hrehy obě veřejnoprávní instituce jednoznačně nadržují pravici, propagují pouze pravicová témata, naopak levicoví komentátoři tam mají dveře prakticky zavřené. Koncesionáři placené zpravodajství se tak zcela míjí s problémy lidí.

ČT slouží jen pravici. Uvidíte před volbami, to bude masáž, píše Radim Hreha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Radim Hreha je zkušený mediální analytik, který působil jako ředitel Slovenské televize a v České republice vyhrál výběrové řízení na ředitele České tiskové kanceláře (kam mu však nebylo umožněno nastoupit). Předtím též vedl sekretariát řediteli České televize Jiřímu Janečkovi. Nyní pracuje mimo mediální scénu, kterou však se zájmem sleduje.

„Česká televize i Český rozhlas přinášejí tématicky nevyvážené zpravodajství a politicky nevyváženou publicistiku. Straní stranám vládní koalice, dominuje liberálně pravicový diskurs a témata, která vnáší do mediálního prostoru vládní moc,“ myslí si Hreha. Projevuje se to nejrozmanitějšími způsoby, od papouškování PR nálepek, jako „vláda rozpočtové odpovědnosti“, až po úslužné akceptování výroků pravicových politiků.

Celý článek ZDE

Naopak vytrvale ignorovány jsou radikálně levicové postoje, včetně KSČM. Negativně však přistupuje k levicovým tématům obecně, na což doplácí zejména ČSSD. V jejích tématech totiž vzniká disproporce, takže představitelé některých názorových proudů, třeba Jiří Dienstbier nebo Vladimír Špidla, dostávají v médiích více prostoru, než  jejich straničtí kolegové.

Tento nevyvážený přístup podle Hrehy hrubě koliduje s tématy, které skutečně trápí veřejnost. Díky tomu se veřejná a mediální debata začaly výrazně vzdalovat a vznikl stav absolutního odtržení médií od reality, která prý některým pamětníkům začíná připomínat období reálného socialismu.

„Tehdy zpravodajství bylo veřejností vnímáno jako svérázná show ideologicky determinovaných všehoschopných žurnalistických „hvězd“, postrádající jakoukoliv hodnověrnost,“ vzpomíná mediální expert. A dnes je prý znovu kreativita novinářských celebrit bez hranic. Jakákoliv reflexe života běžných občanů, kteří se nepodílejí na korupci a neprofitují z černého trhu, je pro ně nedostižnou metou.    

„Ekonomické pořady se věnují burzovním kursům a investičním strategiím „horních deseti tisíc“, nikoliv reálným dopadům krize na kupní sílu „dolních deseti milionů“, povšiml si Hreha. Nikdo se též nevěnuje důsledkům vládnutí pravice na invalidy, důchodce nebo nekvalifikované pracovníky. Veřejnoprávní televize a rozhlas, placené z peněz koncesionářů, nevidí svět pohledem běžných občanů, ale pohledem akcionářů, sledujících pouze dividendy.

Veřejnoprávní média doposud zjevně nadržovala pravicovým stranám, což se projevilo například i tím, že lidé, kteří se vyčlenili ze „stáda“ a prokázali vlastní rozum byli veřejně  prezentováni jako renegáti a podrazáci. Zato Karolínu Peake tak nikdy nikdo neoznačil.

„O tom, že ODS a zejména TOP 09 se všemi svými Starosty se postupně zredukovaly k zastupování zájmů voličů, kteří mají panickou hrůzu z majetkových přiznání a zavedení registračních pokladen, či z aktivit orgánů činných v trestním řízení, však v této souvislosti třeba v ČT, nepadlo ani slovo,“ všímá si Hreha.  

Proto podle něj i v následující předvolební kampani můžeme očekávat horečné úsilí veřejnoprávních médií o sofistikovanou masáž prostřednictvím prezentace produkce spřátelených pravicových médií či prověřených hostů zpravodajských a publicistických pořadů.

„Hlavními bude nejspíš jako obvykle Jindřich Šídlo... Ty „vyváženě“ doplní nezávisle závislí politologové z různých „privátních“ institutů (např. „vysoká škola ODS“ CEVRO - Ladislav Mrklas , Miloš Brunclík; (neo)Liberální institut - Jiří Schwarz, Miroslav Ševčík, Roman Joch). Své pravicové cítění špatně skrývající redaktoři či editoři ČT sem tam pozvou i levicově orientovaného hosta, ale neškodného,“ odhaduje Hreha. Nejspíš prý takového, který podporoval Jiřího Dienstbiera. Skutečně levicoví komentátoři jako Jan Keller, Ilona Švihlíková nebo Štěpán Kotrba se však na obrazovku nedostanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…