ČT vysílala miliony chvilek z regionů a politolog komentoval: Lidi žene na náměstí i hrozba ztráty dotací

11.06.2019 21:14

Stovky lidí dnes odpoledne znovu vyšly demonstrovat na různých místech České republiky proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, kterou vnímají jako ohrožení nezávislosti justice. K dění se ve speciálním úterním Interview na ČT24 vyjádřil politolog Masarykovy univezity Lubomír Kopeček.

ČT vysílala miliony chvilek z regionů a politolog komentoval: Lidi žene na náměstí i hrozba ztráty dotací
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Politolog Lubomír Kopeček v pořadu ČT Hyde park

Na některých místech země se demonstruje od 17:00, další demonstrace začaly v 18:30. Stovky protestujících jsou v Karlových Varech, Jihlavě i Zlíně a dalších větších městech i menších obcích. „Protesty trvají už zhruba dva roky, je logické, že se z větších měst šíří i do těch menších sídel. Velkou roli zde hrají sociální sítě, je mnohem snadnější lidi zmobilizovat,“ sdělil v úvodu politolog Kopeček, čím si vykládá současný náboj demonstrací a jejich rozpínání.

Kopeček si podle svých slov nemyslí, že by sociální sítě demonstrace znehodnocovaly a chodili na ně lidi jen pro zábavu a podívat se, protože nemají co jiného na práci. „Nemyslím si, že to snižuje tu váhu, jen je prostě snadnější lidi dostat na náměstí. Stále je tam jejich jistý výdej energie a času, který tomu musejí lidé dát, v takovém horku to jistě není jediná věc, kterou by rádi dělali,“ konstatoval. Díky tomu se prý tedy protesty ve srovnání s těmi před dseti až patnácti lety mohou stát daleko více rozsáhlejšími. „Jsme celkem homogenní stát a není tu velká propast mezi velkými městy a venkovem,“ podotkl Kopeček.

„Je zjevné, že částí české společnosti prostupuje odpor vůči Andreji Babišovi,“ všímá si Kopeček a zmínil premiérovo trestní stíhání i fakt, že byl agentem StB. „Nebo na náměstí lidi žene i to, že Česká republika je nyní v situaci, kdy hrozí vrácení a ztráta části dotací,“ připomněl důvody, proč dokážou současné manifestace zmobilizovat tolik lidí i na malých obcích. „V této situaci, která zde panuje, je relativně snadné dostat větší počet lidí na náměstí a demonstrace opakovat,“ zhodnotil.

Česká televize během rozhovoru probíhající demonstarce monitorovala a živě se spojila i s radním Jihomoravského kraje Petrem Hýblerem (ANO), který podle svých slov zaznamenal pouze velké demonstrace v Praze, ale vůbec nečekal, že se tohle bude dnes dít i v regionech. „Já když odjížděl do Mikulova, tak jsem se ptal rodičů, zda vůbec tuší, že se demonstrace bude dít, a koukali na mě, zda jsem nespadl z jiné planety. Lidé, kteří chodí běžně do práce, což je většina populace, se o problém nezajímají nebo je jim lhostejný,“ reagoval na aktuální záběry demonstranty již skoro zaplněného náměstí Svobody v Brně.

Návrh auditní zprávy Evropské komise, podle kterého je Babiš ve střetu zájmů, Hýblera vůbec neznepokojuje. „Je potřeba vyčkat na vyjádření českých orgánů, spíše mám obavy, že kolegové, kteří to rozpoutali, si neuvědomují, že v případě korekcí vůči Evropské unii by nás mohli výrazně poškodit,“ doplnil na závěr ve svém živém vstupu člen hnutí ANO Hýbler.

„Taky je dobré vnímat, že je to politik za ANO, postoj členů a politiků této strany je rozumný mít odtažitý a rezervovaný, protože to míří jinak proti předsedovi jejich strany,“ mávl Kopeček nad Hýblerovým vyjádřením rukou. „V tomto kontextu bych z jeho úst jiné vyjádření asi ani nečekal,“ podotkl s tím, že když se dnes dívá na hnutí ANO jako takové, tak je to strana, která má velkou selektivitu kádrů. „Je to vlatně něco, do čeho není úplně jednoduché vstoupit. Když se dívám, jak ta strana funguje, tak je dost uzavřená,“ míní politolog.

„A to pak plodí v hnutí ANO specifickou mentalitu, která v této situaci vede k semknutí okolo svého lídra Babiše,“ hodnotí obecně postoj členů hnutí ANO v této věci Kopeček. Je prý dobré brát to jako něco, co je svým způsobem logické a přirozené. „Koneckonců máme tu politiky ANO, kteří jsou úspěšní právě díky Babišovi a díky tomu, co vytvořil, to jest stranu ANO,“ shrnul svůj pohled na dění v souvislosti s demonstracemi na jihu a východě Moravy politolog.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…