ČT zveřejnila nepříznivý průzkum pro Zemana. Takto reaguje mluvčí prezidenta

07.12.2014 15:34

Koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) v listopadu důvěřovalo 36 procent občanů, o měsíc dříve jich bylo o deset procent více. Nedůvěru ve vládu má 63 procent lidí. Vyplynulo to z průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi. Podle spoluautora průzkumu Bronislava Kvasničky se na poklesu důvěryhodnosti vlády podepsalo dění kolem prezidenta Miloše Zemana.

ČT zveřejnila nepříznivý průzkum pro Zemana. Takto reaguje mluvčí prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Je to zejména ve spojitosti s děním kolem prezidenta Miloše Zemana. Domníváme se, že občané dávají tímto vládě vzkaz, aby situaci nějak řešila," uvedl Kvasnička v pořadu Otázky Václava Moravce.

Lepší není ani hodnocení politické situace v Česku ze strany občanů. Za dobrou ji považuje 22 procent lidí a 76 na ni má opačný názor. Jako velmi špatnou vidí českou politickou situaci 31 procent Čechů. V říjnu to byla čtvrtina lidí.

„Nespokojenost se vrátila na úroveň února, kdy vznikla vláda samotná," doplnil Kvasnička.

Zeman prý ztrácí voliče

Průzkum se věnoval také oblibě hlavy státu. Miloši Zemanovi po necelých dvou letech v prezidentském úřadu podle agentury výrazně klesla a ani jeho dřívější voliči nesouhlasí s jeho politikou a postoji. Kdyby se nyní konalo druhé kolo volby hlavy státu, dalo by Zemanovi podle průzkumu hlas pouze 41 procent dotázaných. To by bylo o 14 procentních bodů méně, než dostal loni při svém zvolení prezidentem.

Podle TNS Aisa se od Zemana odklánějí jeho tradiční voliči. Téměř čtvrtina Zemanových příznivců uvedla, že by se nyní rozhodla ho nevolit, a desetina by se voleb nezúčastnila. V celkovém důsledku tak prezident ztratil až třetinu svých původních podporovatelů, míní zástupci TNS Aisa.

Dosavadní Zemanovo působení v úřadě by nejvíce dotázaných, a to 28 procent, nyní oznámkovalo trojkou. Čtyřku by mu dalo 25 procent lidí a stejné množství pětku. Jedničku by Zemanovi za jeho pobyt na Hradě dalo šest procent lidí, podle 15 procent dotázaných by to bylo na dvojku.

Hradní mluvčí: Za vše může prezident

Se svou poznámkou se krátce po zveřejnění výsledků průzkumu v Otázkách Václava Moravce ozval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Vládě důvěřuje méně občanů. Naštěstí zde máme ČT, která pátrá, radí, informuje. Verdikt nepřekvapí - za vše může prezident," napsal na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …