Cameron jednal s Merkelovou. Pak promluvil o členství Británie v EU

29.05.2015 15:20

Britský premiér David Cameron se při páteční návštěvě Berlína vyslovil v tom smyslu, že Evropská unie určitě najde cestu, jak splnit požadavky Velké Británie.

Cameron jednal s Merkelovou. Pak promluvil o členství Británie v EU
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Podle britského premiéra neexistuje žádné rychlé řešení, jak nově nastavit vztahy mezi Británií a EU. Ten se také domnívá, že jednání potrvají dlouho, a rozhodně nevyloučil ani možnou úpravu zakládajících smluv EU, což by vyžadovalo souhlas všech 28 států. Cameron zároveň podotkl, že britské členství v Unii je přínosem pro obě strany.

Německá kancléřka Angela Merkelová sdělila, že Evropská unie nebude nijak při jednání s Londýnem ustupovat v ustanoveních, která se týkají volného pohybu osob. V některých oblastech, například co se týká omezování byrokracie, ale zastává prý podobnou politiku. Také vyjádřila přesvědčení, že pokud bude politická vůle, je možno najít shodu v britských požadavcích.

Cameron před nedávnými britskými parlamentními volbami slíbil, že se pokusí s Bruselem dohodnout nový formát vzájemných vztahů. Do konce roku 2017 kromě toho hodlá vypsat referendum o budoucnosti britského členství v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…