Cameron si je jist, že vytvoří novou britskou vládu

08.05.2015 8:44

Britský premiér David Cameron dnes ráno vyjádřil naději, že jeho konzervativci sestaví příští britskou vládu. Konzervativní strana má za sebou "velmi silnou noc", řekl Cameron v hrabství Oxfordshire, kde obhájil své křeslo v Dolní sněmovně.

Cameron si je jist, že vytvoří novou britskou vládu
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Podle něj je ještě příliš brzy hovořit o konečných výsledcích. Doufá ale prý v sestavení vlády, chce vládnout "pro každého" a udržet zemi pohromadě. "Jedna země, jedno Spojené království - tak bych chtěl vládnout, pokud budu mít to štěstí, abych pokračoval jako premiér," uvedl Cameron po volbách, které přinesly úspěch nejen jeho konzervativcům, ale i Skotské národní straně, jež loni usilovala v referendu o nezávislost.
 
Cameron dnes zdůraznil, že chce přenést další pravomoci z celostátní úrovně do Skotska a do Walesu.
 
Podle listu The Guardian je tento tón v příkrém rozporu s tím, co Cameron tvrdil v kampani. "Cameron většinu kampaně varoval před hrozbou, jakou by představovali poslanci SNP, kteří by podporovali menšinovou vládu a nutili jí prosazovat zájmy Skotů," napsal The Guardian.
 
Podle prvních odhadů po uzavření volebních místností měli získat konzervativci v 650členném parlamentu 316 křesel, ale podle upřesněných předpovědí televizí BBC, Sky a ITV by měli mít toryové dokonce 325 poslanců. Získali by tak sami de facto většinu a nemuseli by vstupovat do koalice jako v dosavadním kabinetu, kdy vládli s liberálními demokraty.
 
Cameron odjel dnes ráno z Oxfordshire do Londýna, kde v sídle Konzervativní strany čeká na konečné oficiáolní výsledky.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…