Cameronův návrh na reformu EU odmítli Sobotka, Babiš i TOP 09. ODS je pro

10.11.2015 18:35

Česká republika bude trvat na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny občany Evropské unie, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na britské návrhy reformy osmadvacítky. Podobně se vyjádřil i vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Krok Británie uvítala ODS, podle níž jím Londýn zahájil debatu o zásadní reformě unie.

Cameronův návrh na reformu EU odmítli Sobotka, Babiš i TOP 09. ODS je pro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Britský premiér David Cameron dnes v projevu o požadavcích reforem unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v EU před nadcházejícím referendem o členství, vyzval k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU přicházející do Británie.

"Pokud jde o britské návrhy na reformu EU, Česká republika bude trvat na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny občany EU," uvedl v reakci na Twitteru Sobotka. V tiskové zprávě později napsal, že pro Česko představuje jakýkoliv zásah do volného pohybu velmi vážný problém. Právo žít a pracovat kdekoliv v EU je podle něj v důsledku historické zkušenosti zcela zásadní. "Volný pohyb považuje většina českých občanů za hlavní přínos členství v EU a nelze si představit, že bychom se měli vzdát výhod, které tato svoboda představuje," poznamenal premiér.

Dodal, že v oblasti suverenity a spravedlnosti ve smyslu vyváženého vztahu mezi členy a nečleny eurozóny je česká vláda připravena podpořit návrhy, které "budou směřovat k větší transparentnosti, lepší komunikaci mezi členy a nečleny eurozóny a prohlubování ekonomické spolupráce mezi všemi osmadvaceti státy".

Cameronův návrh je nepřijatelný i pro Babiše

Dodržování zásady volného pohybu chce Česká republika i podle Babiše. "To je určitě nepřijatelný návrh," řekl novinářům ke Cameronovým požadavkům při své návštěvě Bruselu.

Podobně se na Twitteru vyjádřil i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Právo žít a pracovat v zemích EU pro nás bylo, je a bude základním principem integrace, uvedl. "Podpoříme to, co posune EU vpřed, nemůžeme podpořit věci, které ji rozdělí," podotkl také. Česko podle něj chce, aby Británie v unii zůstala.

Babiš na druhé straně souhlasí s Cameronovou snahou zajistit, že nebudou rozdíly mezi členy eurozóny a zeměmi, které eurem neplatí. "V tohle směru ho určitě můžeme podpořit," dodal ministr financí.

Fiala: Návrh Británie na reformu EU vítám

"Stále užší EU je neudržitelná, proto vítám, že Británie zahájila zodpovědnou debatu o její zásadní reformě směrem k volnější evropské spolupráci," reagoval na britské návrhy šéf ODS Petr Fiala. Připomněl, že ODS podporuje zrušení eura, posílení role národních parlamentů či zamezení dalšího sjednocování fiskálních a sociálních systémů. Opoziční strana je ale pro zachování volného pohybu osob.

Omezovat pohyb občanů evropské unie uvnitř schengenského prostoru, jak navrhuje premiér Cameron, nepovažuje za opodstatněné ani místopředseda komunistů Jiří Dolejš. "Diskriminovat nové členské země, by nebylo rozumné. Myslím si, že by to bylo nefér," řekl také ČTK. Podle Dolejše by se reforma Evropské unie měla zaměřit například na větší důraz na demokratické rozhodování a omezení převahy byrokratů.

Omezovat pohyb osob v EU nechce ani TOP 09. "Diskuse se může vést například o větší kompetenci národních parlamentů a především o takových změnách, které by znamenaly, že unie bude daleko rychleji reagovat a řešit akutní problémy, jako je třeba migrační krize," sdělila ČTK mluvčí TOP 09 Martina Macková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…