Čapí hnízdo? Cítím pochybnosti. Mám smíšené pocity, promluvil kandidát na ministra vnitra Metnar

01.12.2017 7:51

Lubomír Metnar býval detektivem a šetřil kauzu žhářů z Vítkova. V minulosti působil také v blízkosti Martina Peciny, který byl ministrem vnitra v Rusnokově úřednické vládě, ustavené prezidentem Milošem Zemanem, z přelomu let 2013 a 2014. O Metnarovi se tedy říká, že má blízko k Pecinovi. Existují také určité pochybnosti o tom, zda chce Českou republiku udržet v NATO a v EU. Pravděpodobný budoucí ministr vnitra vysvětlil, že v EU i v NATO musíme zůstat. Ale to nebylo zdaleka to jediné, co Metnar prozradil.

Čapí hnízdo? Cítím pochybnosti. Mám smíšené pocity, promluvil kandidát na ministra vnitra Metnar
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Příštím ministrem vnitra v menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) pravděpodobně bude Lubomír Metnar. Ačkoli není členem hnutí ANO, s politickým angažmá má už své zkušenosti. Zakládal hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita, které bývá označováno za proruské, protože se velmi kriticky staví ke členství Česka v EU a v NATO. Sám Metnar ale tvrdí, že proti NATO a EU nic nemá. Rozhodně prý nehodlá NATO a EU opouštět.

„Považuji to za nesmysl. Nechtěl bych, aby mi někdo podsouval, že si něco takového myslím. Absolutně ne. Je důležité, aby Česká republika byla integrovaná v těchto strukturách,“ zdůraznil pravděpodobný příští ministr v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Celý rozhovor naleznete zde.

V rozhovoru pro server Aktuálně.cz Metnar doplnil, že vždy věřil v nezávislost policie, ale o postupu vyšetřovatelů v kauze Andreje Babiše a firmy Čapí hnízdo, kde existuje podezření na spáchání dotačního podvodu, má své pochybnosti. Proto postup policie v této kauze prověří.

„Mám pochybnosti jenom na základě mediálních vystoupení. Musím to vyhodnotit. Nevím, jak to je. Když se zaměřím pouze na mediální informace, pak to ve mně nějaké pochybnosti vzbuzuje. Budu ale chtít vidět, jaký je objektivní stav. Budu chtít mluvit s jednotlivými lidmi a budu chtít, aby se mi k tomu vyjádřili a řekli, jak to vypadá,“ řekl. „Z toho, jak rychle přišla žádost o vydání pouze některých (Babiše a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, pozn. red.), mám trošku smíšené pocity,“ pokračoval.

Celý rozhovor naleznete zde.

Jedním dechem však dodal, že do kauzy Čapí hnízdo nebude zasahovat. Má prý na mysli spíše prověření stavu policie. V konkrétních kauzách ctí postavení státních zástupců a policie. Na druhé straně mu však nevadí, že by mohl sedět ve vládě s trestně stíhaným premiérem. Na otázku deníku Právo, zda mu bude vadit, že ho čeká role ve vládě trestně stíhaného premiéra, odpověděl prostě: „Ne.“

Sám nastupoval k policii v roce 1988 a ve svých devatenácti letech prý nikdy nebyl nasazen proti demonstrantům v letech 1988 a 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…