Čapí hnízdo? Jde o něco úplně jiného, varuje voliče Pečinka

16.08.2017 7:12

Komentátor Bohumil Pečinka se na svém facebookovém profilu zamyslel nad tím, co lidé cítí 65 dní před volbami.

Čapí hnízdo? Jde o něco úplně jiného, varuje voliče Pečinka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

"Je fajn se na Facebooku i jinde bavit o tom, kdo s kým jde v politice proti komu, a hlavně co na to Babiš. Pro samé taktické úvahy bychom však neměli zapomenout, na jaké otázky by měla politika odpovídat především. Je to jako se vším – měla by vycházet vstříc zájmům lidí, reagovat na to, co cítí, anebo jim vysvětlit, že všechno je ještě trochu jinak a získat je pro to," začal se svým komentářem Pečinka.

Následně uvedl, o čem by tedy měly být letošní volby do Poslanecké sněmovny. 

Anketa

Který volební lídr je vám nejsympatičtější?

hlasovalo: 41475 lidí

"Hodně vysoko v prioritách lidí je bezpečnost. Je to nejen reakce na evropskou migrační krizi. V historii se často stává, že válečné události vyhání lidi z jejich rodiště a jiné země je přijímají. Tak je to správné. To, co lidi dnes v Česku znepokojuje je neschopnost Evropské unie dát migračním věcem zákonný řád. Čechy zatím neznejišťuje vzrůstající kriminalita jako ve Švédsku nebo Dánsku, spojená s překotným přílivem běženců. To spíš podprahově tuší. Rozhodně je šokuje bezradnost Bruselu vytvořit nové azylové zákonodárství a ochránit společné hranice. Ztráta obranných instinktů Evropy je to, co znejišťuje v současnosti nejvíc," míní Pečinka. 

I proto se podle něj dostává do popředí otázka funkční a moderní armády. "Bránit svou zemi začíná být pro stále větší procento Čechů mladší a střední generace sexy záležitost. Bude zajímavé sledovat, jaká strana zvedne limitovanou vojenskou službu," dodal komentátor.

Následně pak zmínil i levnou práci, kdy lidé podle něj cítí, že nejsou ve své práci a v penzích náležitě ohodnoceni. Lidé pak podle něj také cítí, že Česko v posledních letech zaspalo v dopravě. "Dobře vnímají, že se nebudují obchvaty, dálnice a vysokorychlostní železnice. Neschopnost současné vlády připravit technické předpoklady staveb, byla tak velká, že se člověk až diví, že toho opozice víc nevyužívá. Podobně by se dalo mluvit o dostupnosti školství, protože neustálé regulace neuvěřitelně zbyrokratizovaly přístup dětí ke vzdělání," zmínil Pečinka.

"Pátým a posledních tématem, i když nejméně reflektovaným, bude 'jak dál v Evropě'? Chceme se zbavit vlastní měny a přijmout euro? Chceme se pod praporem federalismu přeměnit v politický region nadnárodního státu? Odpovědět na těchto pět otázek, to je takový minimální program pro říjnové volby. Politici by samozřejmě měli také strategickou vizi vývoje Česka, ale to už je zase jiný příběh," uzavřel komentátor.

Celý příspěvek Bohuslava Pečinky:

65 DNÍ DO VOLEB aneb CO LIDÉ CÍTÍ

Je fajn se na facebooku i jinde bavit o tom, kdo s kým jde v politice proti komu, a hlavně co na to Babiš. Pro samé taktické úvahy bychom však neměli zapomenout, na jaké otázky by měla politika odpovídat především. Je to jako se vším – měla by vycházet vstříc zájmům lidí, reagovat na to, co cítí, anebo jim vysvětlit, že všechno je ještě trochu jinak a získat je pro to. 
O čem by podle toho měly být letošní volby do Poslanecké sněmovny?

1. Hodně vysoko v prioritách lidí je BEZPEČNOST. Je to nejen reakce na evropskou migrační krizi. V historii se často stává, že válečné události vyhání lidi z jejich rodiště a jiné země je přijímají. Tak je to správné. To, co lidi dnes v Česku znepokojuje je neschopnost Evropské unie dát migračním věcem zákonný řád. Čechy zatím neznejišťuje vzrůstající kriminalita jako ve Švédsku nebo Dánsku, spojená s překotným přílivem běženců. To spíš podprahově tuší. Rozhodně je šokuje bezradnost Bruselu vytvořit nové azylové zákonodárství a ochránit společné hranice. Ztráta obranných instinktů Evropy je to, co znejišťuje v současnosti nejvíc.

2. Z těchto a dalších důvodů se stále víc do popředí dostává otázka funkční a MODERNÍ ARMÁDY. Během posledních dvou let se zrodil fenomén tisíců záložáků a vznikl všeobecně sdílený pocit, že bránit se je důležité. Armáda po 25 letech od převratu jakoby ztratila image zelených mozků určených k buzeraci bezbranných civilistů. Bránit svou zemi začíná být pro stále větší procento Čechů mladší a střední generace sexy záležitost. Bude zajímavé sledovat, jaká strana zvedne limitovanou vojenskou službu. V programu to zatím mají realisté.

3. Říká se tomu LEVNÁ PRÁCE. Lidé prostě cítí, že nejsou ve své práci a v penzích náležitě ohodnoceni. Globální svět je malý a porovnáním v příjmech nejen se superbohatým Německem, ale i Řeckem nebo Španělskem lidé zjišťují, že jejich mzdy jsou nízké na to, že se z velké části pohybují na evropském trhu cen. Navzdory tomu, že na rozdíl od Řecka a Španělska je tady několikrát nižší nezaměstnanost. Těžko však v Česku dosáhnout vyšších platů bez vyšší produktivity a náročnější výroby. Politici v tomto smyslu můžou nabídnout dvě věci – prázdné deklarace k nadnárodním firmám nebo nižší zdanění, která nechá lidem více bankovek v peněžence.

4. Lidé subjektivně cítí, že Česko v posledních cca šesti letech zaspalo v DOPRAVĚ. Dobře vnímají, že se nebudují obchvaty, dálnice a vysokorychlostní železnice. Neschopnost současné vlády připravit technické předpoklady staveb, byla tak velká, že se člověk až diví, že toho opozice víc nevyužívá. Podobně by se dalo mluvit o DOSTUPNOSTI ŠKOLSTVÍ, protože neustálé regulace neuvěřitelně zbyrokratizovaly přístup dětí ke vzdělání.

5. Pátým a posledních tématem, i když nejméně reflektovaným, bude JAK DÁL V EVROPĚ? Chceme se zbavit vlastní měny a přijmout euro? Chceme se pod praporem federalismu přeměnit v politický region nadnárodního státu?
Odpovědět na těchto pět otázek, to je takový MINIMÁLNÍ PROGRAM pro říjnové volby. Politici by samozřejmě měli také STRATEGICKOU VIZI vývoje Česka, ale to už je zase jiný příběh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…