Čapí hnízdo netrápí jen Babiše. Bankéři by se prý měli taky bát

11.09.2017 19:24

Sněmovna se rozhodla vydat šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního zástupce Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiš ale není jediný, kdo může mít kvůli této firmě problémy. Horké chvilky mohou zažít také bankéři firmy HSBC, která farmě poskytla půjčku. Server motejlekskocdopole.com má za to, že bankéři museli vědět, komu farma opravdu patří. A údajně mohli krýt dotační podvod.

Čapí hnízdo netrápí jen Babiše. Bankéři by se prý měli taky bát
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Britská banka HSBC financovala výstavbu Čapího hnízda. V roce 2011 navíc platilo, že měl od ní Agrofert půjčenou přes miliardu korun. Postupně se však banka od Agrofertu odtáhla. Bojí se snad, že by mohla mít problémy? Možná se bojí oprávněně.

„Nevíme, do jaké míry HSBC aktuálně spolupracuje s policií vyšetřující dotační podvod Agrofertu. Víme ale, že má vážný problém. Je velmi nepravděpodobné, takřka nemožné, že by banka ve své úvěrové dokumentaci měla v kolonce cílových vlastníků farmy Čapí hnízdo Babišovy děti a bratra Babišovy nynější ženy Moniky, jak zní až po mnoha vytáčkách vyfabulovaná Babišova verze. Kdyby to tak bylo, pak by musela banka tento trik oznámit Finančnímu analytickému úřadu Ministerstva financí pro důvodné podezření ze spáchání podvodu. Vlastně by tak měla postupovat i v případě, kdy by uvedeným vlastníkem byli Andrej Babiš nebo Agrofert,“ píše server.

Celý článek naleznete zde.

Pravděpodobnější prý je, že banka velmi dobře věděla, kdo opravdu stojí za farmou Čapí hnízdo. A pokud tomu tak je, údajně nelze vyloučit, že bankéři pomáhali krýt bankovní podvod, za což může bance hrozit pokuta deset milionů nebo až odebrání bankovní licence. V klidu by ale údajně neměly setrvávat ani další banky. Vzhledem k tomu, že byl Babiš vydán k trestnímu stíhání a je podezřelý ze spáchání podvodu, banky by vůči němu měly být obezřetnější. Banky by se teď zkrátka měly víc zajímat o to, kde bere Babiš peníze a kde vzal prostředky na vybudování impéria, které je teď odloženo ve svěřeneckém fondu.

„Koncern Agrofert dnes vykazuje 31 miliard bankovních dluhů. Shromážděná fakta implikují celkem reálné riziko zrušení vztahů bank s Agrofertem, tedy zesplatnění úvěrů. Což jistě není scénář, který by byl v jejich zájmu. Proto zavírají oči? Odpověď by mohl znát bankovní dohled ČNB,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…