Čaputová: Československo položilo základy slovenské státnosti

28.10.2019 20:10

Výročí vzniku Československa je důležité také pro Slovensko, protože založení společného státu Čechů a Slováků 28. října 1918 položilo i základy slovenské státnosti. Novinářům to dnes řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která zároveň poukázala na zlepšení životní úrovně a vzdělanosti Slováků v období první Československé republiky, uvedla ČTK.

Čaputová: Československo položilo základy slovenské státnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Podle premiéra Petera Pellegriniho oslavy výročí založení Československa nejsou žádným přežitkem nebo oslavou čechoslovakismu.

„Dnešek je významný i proto, že položil základy i naší vlastní státnosti. V historii je celkem unikátní, že dva blízké národy se rozhodly vytvořit demokratický celek, který měl být pilířem budoucí Evropy,“ řekla slovenská prezidentka, která dnes dopoledne položila věnce k památníku československé státnosti a následně také k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

Hlava slovenského státu ocenila přínos Štefánika i prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „První československý prezident považoval za nevyhnutelné, aby politika byla podřízena etice. Štefánik byl nejvýznamnější slovenská osobnost, bez které bychom dnešní svátek nepochybně neoslavovali,“ uvedla Čaputová.

Slovenská prezidentka řekla, že stojí za úvahu, zda by si i Slovensko, podobně jako Česko, nemělo připomínat vznik Československa státním svátkem. „Nebýt tohoto data, patrně bychom dnes ani netvořili samostatný státní útvar. Je to jeden z nejvýznamnějších dnů, které je potřeba si pamatovat,“ uvedla Čaputová, která složila prezidentský slib v polovině června a je na Slovensku první ženou v nejvyšší státní funkci.

Podle Pellegriniho byl vznik Československa milníkem, který Slováky historicky přiblížil k jejich demokratické, svrchované a mezinárodně uznávané zemi. „Slovensko poprvé v rámci společného státu dostalo své hranice, poprvé se slovenský symbol ocitl na vlajce vlající v mnoha zemích světa. Ne vždy to bylo ideální a harmonické soužití, ale v dané době představoval společný stát nepochybně nejlepší řešení pro oba národy,“ napsal slovenský premiér na sociální síti.

Slovenský parlament v minulosti hlasováním opakovaně odmítl zařadit 28. říjen mezi svátky. Loni si ale Slovensko mimořádně připomenulo kulaté výročí založení Československa státním svátkem, a to 30. října, na kdy připadá výročí přijetí Martinské deklarace. Tímto dokumentem se v roce 1918 slovenští představitelé přihlásili ke vzniku samostatného československého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…