Čas solidarity skončil, zavelel Viktor Orbán. Maďarsko chce na hranicích začít stavět plot a nemíní se nikoho ptát

21.06.2015 16:48

Maďarsko je společně s Itálií a Řeckem zemí, která čelí největšímu náporu uprchlíků. Za letošní rok jich zatím přišlo přes 50 tisíc. Aby tomu zabránili, rozhodli se v Budapešti, že postaví čtyři metry vysokou zeď podél hranic se Srbskem. Informuje Deutsche Welle.

Čas solidarity skončil, zavelel Viktor Orbán. Maďarsko chce na hranicích začít stavět plot a nemíní se nikoho ptát
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarská vláda chce mít plány na výstavbu k dispozici během příštího týdne. Vede je k tomu vzrůstající počet žadatelů o azyl, který se vyšplhal na dosavadních 53 tisíc. To je o 20 % více než loni a v porovnání s rokem 2012, kdy jich bylo pouhé 2 000, je to opravdu strmý vzestup. Úřady odhadují, že koncem roku dosáhne počet uprchlíků 130 000.

„Toto rozhodnutí neporušuje žádné mezinárodní dohody, i jiné země nad ním uvažovaly,“ obhajuje rozhodnutí ministr zahraničí Peter Szijjarto. Podle něj Maďarsko již „nemůže dále čekat“.

Celý text zde

Celý postup se setkává s kritikou ze strany Srbska. „Stavět zdi není řešením. Srbsko nemůže být zodpovědné za situaci, kterou vytvořili uprchlíci, jsme jen tranzitní zemí. Je snad Srbsko zodpovědné za situaci v Sýrii?“ reagoval sbrský premiér Aleksandar Vučić.

Srbsko podle něj stavět zdi nehodlá a plánuje diskusi s partnery z Evropské unie. „Poskytneme jim jídlo a pomoc, ale tito lidé nechtějí zůstat v Sbrsku, oni jen procházejí,“ vysvětluje Vučić.

Celý text zde

Maďarský premiér Viktor Orbán se mezitím dostal pod palbu kritiky i od OSN. „Jsme velmi zarmouceni způsobem, kterým maďarská vláda hanobí lidi, kteří utekli z válečných zón, jakými jsou Sýrie, Afghánistán a Irák, a kteří zoufale potřebují bezpečí a ochranu,“ řekl místní představitel humanitární organizace OSN Montserrat Feixas Vihe.

Apeluje na Maďarsko, aby si vzpomněli, že roku 1951 podepsali Úmluvu o právním postavení uprchlíků, podle které by je měli přijmout a pomoci jim. Přípomíná také, že roku 1956 uteklo zhruba 200 000 Maďarů před Stalinovým režimem.

„Není čas solidarity, ale vymáhání práva. Ilegální imigrace je přestupek,“ jede si svoji Orbán.

Celý text zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…