Čásenský: Končím kvůli Babišovi. Ovlivňování mínění se ale bát nemusíme

15.11.2013 21:57

Hlavním důvodem k odchodu Roberta Čásenského z pozice šéfredaktora deníku MF Dnes je Andrej Babiš. Změna majitele Mafry ze dne na den pro Čásenského byl dost silný impuls ke změně práce. Přesto šéfa strany ANO nedémonizuje. Přirovnávat ho k italskému politikovi Berlusconimu není na místě.

Čásenský: Končím kvůli Babišovi. Ovlivňování mínění se ale bát nemusíme
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Bývalí šéfredaktoři deníků LN Dalibor Balšínek (vlevo) a MfD Robert Čásenský (vpravo)

„Srovnání Babiše s Berlusconim v časové ose kulhá,“ řekl Robert Čásenský v Hydeparku České televize s tím, že podmínky jsou dnes už jiné. Byť Babiš musí své voliče z pozice politika jistě přesvědčovat, jako v případě italského politika to nebude. Aby někdo mohl veřejné mínění masírovat jako on, musel by toho na mediálním trhu skoupit daleko více.

Přesto bývalý šéfredaktor MfD přiznal, že vstup podnikatelů do médií příliš nepomáhá. „Nenahrává to nezávislé novinařině,“ řekl v ČT s tím, že se akorát vytváří těžší prostředí pro novináře. Pokud ale jednotlivci neohnou hřbet dobrovolně, nikdo s nimi nehne.

Autocenzura je problém

Čásenský má za to, že noviny nemohou ovlivňovat veřejné mínění bez jednotlivců novinářů. Zatím je podle Čásenského v redakci MF Dnes a Lidových novin lidí s názory dost. A změny k horšímu se prý nedočkáme ani v blízkých letech. Oba póly, tedy že by někdo úmyslně politikovi pomáhal či mu škodil, budou k vidění výjimečně. Jako nebezpečí novinářů přesto přiznal určitou autocenzuru.

Čásenský souhlasil s divákem, podle kterého je v českých novinách jasná převaha negativních zpráv. Podle hosta v pátečním Hydeparku novináři nedokážou dobré zprávy a úspěšné příběhy příliš vyhledávat. „Šlo by to dělat daleko lépe,“ podotkl s tím, že pozitivní zprávy by se zase tak dobře neprodávaly. „Ale rozhodně by se lépe četly,“ dodal.

Na otázku, co plánuje Čásenský nyní, odpověděl, že je čas přemýšlet o něčem vlastním, než že by dal přednost jinému zpravodajskému periodiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…