Časopis: Andrej Babiš to možná odpíská. Dopad komunálních voleb může být dramatický

09.10.2014 7:11

Víkendové komunální a senátní volby podle komentátora Bohumila Pečinky rozhodnou, jakým směrem se bude nadále ubírat hlavní politický hráč Andrej Babiš. Možnosti jsou přitom dvě - buď bude chtít posílit svou pozici uvnitř vlády a získat další ministerstva, nebo rovnou rozboří současnou koalici a vsadí na předčasné volby.

Časopis: Andrej Babiš to možná odpíská. Dopad komunálních voleb může být dramatický
Foto: Jan Hronek
Popisek: Andrej Babiš při besedě s hospodářskou komorou v Plzni

Jak poznamenává ve svém komentáři pro Reflex, již před volbami se v médiích, vlastněných ministrem Babišem, rozehrály spekulace o případné výměně rezortů mezi ANO a ČSSD. Babiš následně v interview ujistil, že sám nic takového iniciovat nebude, ale pokud by s tím přišla ČSSD, uvažoval by o tom.

Podle Pečinky naopak taková situace Babišovi přinejmenším vyhovuje. Po roce od voleb si totiž vyhodnotil, že jeho ministrům se příliš nedaří a v podstatě je táhne sám svou osobní popularitou. „Výměna rezortů“ mu tedy skýtá šanci elegantně vyházet neúspěšné spolustraníky, aniž by to poškodilo jeho osobně. V první fázi se však prý setkal s odmítnutím premiéra.

Následovala tedy druhá fáze, a to vynucení výměny diskreditací sociálních demokratů na vyhlédnutých rezortech. Jako první to schytal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, do jehož bývalého působiště vyrazili (společně s dalšími velkými nemocnicemi, aby se neřeklo) auditoři pod vedením Babišova státního tajemníka Lukáše Wagenknechta, a zjištěné nedostatky následně důkladně rozmázla Babišova média.

Zároveň Babiš otevřeně zaútočil na nejméně oblíbenou ze svých ministryň Helenu Válkovou. V předvolebním týdnu k tomu využil jmenování místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Na pozici řádně sestavená výběrová komise vybrala dlouholetého předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Babiš následně dramaticky přes média Válkové vzkázal, že hnutí ANO s touto personální volbou nesouhlasí. Vystavil ji tak do neřešitelného konfliktu stranické loajality a zákonné povinnosti.

Babiš si podle Pečinky je vědom, že i když za pomoci „svých Wagenknechtů“ udržuje národ ve varu a čas od času mu předhodí nějakého zloděje, déle než rok už s pouhou kritikou dosavadních poměrů nevystačí. Současně ví, že si vůči premiéru Sobotkovi může dovolit prakticky cokoliv, protože má nepoměrně širší manévrovací postoj. Volby tedy prý budou pouze o tom, zda Sobotka oslabí ještě víc a půjde svému prvnímu vicepremiérovi ještě více na ruku, nebo se Andrej Babiš rozhodne využít trvající popularity k definitivnímu volebnímu vítězství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…