Časopis odhaluje další fakta o Andreji Babišovi a StB. Šlo prý i o bratra expremiéra

09.06.2014 12:18

Nové dokumenty z archívů StB podle týdeníku Euro vyvracejí tvrzení, že by svazek „agenta Bureše“ někdo mohl zfalšovat. „Zprávy od Babiše estébáci ověřili,“ uvádí nové vydání Eura s tím, že tímto tak historické dokumenty potvrzují opak tvrzení ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom, že s StB nikdy vědomě nespolupracoval.

Časopis odhaluje další fakta o Andreji Babišovi a StB. Šlo prý i o bratra expremiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Podle Eura tak například svazek s krycím názvem Nosič – založil jej údajně Babišův řídící důstojník kapitán František Hákač – potvrzuje, že agent Bureš (krycí jméno Babiše) mluvil pravdu, když Hákačovi vypověděl některé podrobnosti o podplácení v podniku zahraničního obchodu Petrimex, kde Babiš pracoval.

„Z dokumentů v objektovém svazku Chemapol vyplynulo, že se Babiš zapojil do akce proti manažerovi vídeňské firmy Chemapol Alfredu Hicklovi, která zprostředkovávala veškerý obchod Chemapolu a Petrimexu v Rakousku. Babiš nahlásil uplácení manažerů zahraničními videorekordéry,“ napsalo nyní Euro k údajně novým poznatkům. Právě Hickl měl prý zmiňovaných videorekordérů pořídit hned několik – kus za šest tisíc tuzexových korun, což bylo při tehdejším „kurzu“ bonu zhruba 30 tisíc korun.

„Jmenovaný uskutečňuje neobjasněné styky na pracovníky Petrimexu a jako zástupce rakouského Chemapolu se je snaží uplácet formou hodnotných darů,“ napsal Hákač při zakládání svazku Nosič. Následná prověrka pak prý potvrdila pravdu.

Jenže v rozporu s tím letos v dubnu - podle Eura - překvapivě Hákač při své výpovědi u bratislavského soudu uvedl, že Andreje Babiše vůbec nezná. „Neznám jej osobně, vzhledem k tomu, že jsem měl dvě mozkové příhody, mnoho věcí jsem zapomněl. Na zmiňované období si nevzpomínám,“ vypověděl před senátem Hákač, který ani prý nebyl schopný potvrdit pravost svých podpisů na dokumentech StB.

Dostávali hodinky či barevnou televizi

Jenže Babišovi podle Eura přitěžuje fakt, že bylo přímo potvrzeno slovenským Ústavem paměti národa, že hodnotné dary předával obchodním partnerům majitel vídeňského Chemapolu Erich Hermann David – třeba generálnímu řediteli Slovchemie Jánu Matisovi předal k šedesátinám barevnou televizi nebo generálnímu řediteli Chemapolu Zdeňku Mojžíškovi věnoval k témuž jubileu zlaté hodinky. Zajímavé v tomto kontextu je, že David nakonec ze spárů StB podle Eura vyklouzl jen díky přátelství s tehdejším obchodním radou na velvyslanectví v Rakousku Přemyslem Štrougalem, což byl bratr tehdejšího premiéra Lubomíra Štrougala.

Zatímco nyní Babiš cokoliv k výše uvedeným faktům prý nechce nic říci, tak v jeho oficiálním životopise je jakési nepřímé přiznání, že s StB měl v té době co do činění.

„V úvodu rozhovoru mi příslušný pracovník StB oznámil, že ví o emigrantech, které máme v rodině, což mě šokovalo. Vůbec jsem netušil, jak neekonomická StB funguje a jak může všechno vědět. Kromě analýzy a důvodů, proč syrské fosfáty nevozíme, padaly otázky týkající se mého šéfa, jeho soukromí a dalších věcí, což jsem svému šéfovi samozřejmě řekl,“ tvrdí v životopise prý Babiš.

Badatel: Spolupráce je zjevná

„O spolupráci Andreje Babiše s StB nepochybuji a je zcela zjevná,“ vypověděl nadto badatel Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek. Zda Babiš s StB spolupracoval vědomě, nebo ne, to ale musí v každém případě rozplést až soud. Euro k tomu informuje, že další stání v Babišově případu kolem jeho spolupráce s StB je u bratislavského soudu naplánováno na 26. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …