Časopis: Pod Bradáčovou se kýve židle. Nemá výsledky, utlačuje kolegy a měla by si dát pozor na Ištvana

16.09.2013 8:02

Pražská vrchní státní zástupkyně by se mohla brzy rozloučit se svým místem. S její prací je hrubě nespokojena ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Podle časopisu Týden by mohlo dojít i na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Časopis: Pod Bradáčovou se kýve židle. Nemá výsledky, utlačuje kolegy a měla by si dát pozor na Ištvana
Foto: hns
Popisek: Lenka Bradáčová v půlnočním rozhovoru

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

V soustavě státního zastupitelství je velice napjatá atmosféra a objevily se zprávy o konci Bradáčové. S její prací je nespokojená především ministryně Benešová.

„Výsledky paní doktorky Bradáčové zatím opravdu nejsou zřetelné. Na tak bombastický nástup, jakým vstoupila do funkce, jsou skutečně nepatrné,“ prohlásila šéfka resortu spravedlnosti. Podle ministryně se pražské vrchní státní zastupitelství zmítá v dusné pracovní atmosféře, kterou vyvolává Bradáčová svou nedůvěrou ve starší a déle sloužící státní zástupce.

S podřízenými na vrchním státním zastupitelství se jedná jako s méněcennou rasou

Bradáčová prý neuznává pracovní metody zkušených kolegů a dává jim to nevybíravým způsobem najevo. Obklopuje se proto výhradně mladými stážisty. I tito spolupracovníci vrchní žalobkyně se pak podle Benešové ke starším kolegům chovají společensky nepřijatelně.

„Odcházejí proto z vedoucích funkcí uznávaní odborníci, kteří si navíc nezadali s předchozím vedením (kritika za zametání kauz), což považuji za špatný signál současné personální práce na pražském vrchním státním zastupitelství (VSZ),“ uvedla Benešová a dodala, že se na VSZ s podřízenými jedná jako s „méněcennou rasou“ (časopis nicméně poznamenává, že při autorizaci svého vyjádření slova o "méněcenné rase" vzala Benešová zpět).

Plán na výměnu nejvyššího žalobce – Ištvan na místo Zemana

Benešová se ale pustila i do nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Vytkla mu, že soustava státních zastupitelství pořád nefunguje kvalitně a je zformalizovaná.

Poukázala také na to, že stáhla zákon o státním zastupitelství, který měl vytvořit speciální protikorupční útvar s Bradáčovou v čele. Zákon měl zrušit vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Pavel Zeman zákon velmi podporoval.

S Pavlem Zemanem má Bradáčová po odborné i profesní stránce výborné vztahy. To se ale nedá říct o vrchním státním žalobci Ivu Ištvanovi. Tomu Bradáčová udělila veřejnou důtku, když přijal pozvání na Hrad od prezidenta Miloše Zemana.

Týden: Existuje plán na odvolání nejvyššího žalobce Zemana a poté i Bradáčové

Teď se Týdnu podařilo zjistit, že existuje plán na sesazení nejvyššího žalobce. „Již existuje plán, že Pavla Zemana by mohl v pozici nejvyššího státního zástupce nahradit právě Ivo Ištvan, který by pak navrhl odvolání Bradáčové,“ prozradil zdroj z justice.

Benešová ale takovou informaci pokládá za nepravdivou spekulaci. Prý se Bradáčovou vůbec nezabývá. „Kladu si otázku, nejsou-li uměle vyvolávány právě jejím okolím ve snaze zastřít zmíněné nedostatky, které již dlouho pozoruji,“ rýpla si ministryně v demisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…