Časopis nazval Chovance olbřímím. Jeho aktivitu tristní

28.12.2016 16:02

Ekonomický týdeník Faktor S věnoval poměrně velký prostor ministru vnitra Chovancovi (ČSSD). Zaměřil se přitom na zcela neznámý podnik Nakit (Národní agentura pro komunikační a informační technologie), který vznikl na základě usnesení Vlády ze dne 21. prosince 2015 a který má v gesci právě Chovanec.

Časopis nazval Chovance olbřímím. Jeho aktivitu tristní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Jak uvedl shora zmíněný týdeník... „Ovšem Chovanec, olbřímím tělem i duší bojovník, se nechtěl vzdát. Už minulý rok inicioval vznik agentury NAKIT, která má v podtitulku líbivé heslo „Klíč k efektivnější státní správě“. Jeho hlavním úkolem je „mapování existující informační a komunikační infrastruktury veřejnoprávních institucí a jejich budoucích potřeb v této oblasti. Na základě analýzy těchto informací NAKIT tvoří strategie rozvoje neveřejných komunikačních sítí,“ uvádí se na webu agentury. A pokud se bavíme o IT zakázkách v oblasti státní správy (což je přesně výše zmíněná infrastruktura), jde už o úplně jiné peníze než o nějakých „drobných“ 14 miliard."

Podle týdeníku jsou ovšem doposud dosažené výsledky žalostné. A to i navzdory skutečnosti, že se neznámý NAKIT před časem spojil s odštěpným závodem ICT služby České pošty, který podle Faktoru S již dlouhou dobu funguje jako odkladiště nepotřebných manažerů z ministerstva vnitra.

Největším problémem je podle zjištění novinářů nefunkčnost "podniku" jako takového. Rok po založení v novém státním podniku prý panuje totální rozklad a zmar. Stop stav projektů. Inventura projektů – často se podle zjištění stávalo, že úředníci z jiných ministerstev dělali práci za NAKIT, který nestíhal, nebo potvrdili, že něco převzali, ale nebyla to pravda – a NAKIT pak za tuto práci vydal faktury, aby měl z čeho fungovat.

Důvody, proč Chovanec o NAKIT tak usiloval, jsou prý jednoduché. Chtěl posílit moc a vlastní pozici.

Otázkou zůstává, zdali to má smysl, pakliže se sociální demokracie aktuálně pohybuje kolem 12 procent voličských preferencí a na příští křeslo premiéra, jakožto na vlivový post ministra vnitra nebude mít žádnou šanci.

Na kauzu upozorňuje rovněž vydavatel Faktoru S na svém twitteru:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…