Časovaná bomba Francie: Opravdu zlé zprávy, klid nebude

27.07.2016 9:33

Proč zrovna Francie? Mezi evropskými státy si západoevropská země udržuje nezáviděníhodný status nejvyhledávanější země mezi teroristy. Kořeny tohoto problému jsou komplexní a sahají velmi hluboko. „Francie má bohatou historii interakce s Blízkým východem a severní Afrikou, která nebyla zrovna nejpřátelštější. Muslimové, kteří ve Francii žijí, již dlouhá léta čelí diskriminaci a necítí se být součástí společnosti,“ píše americký týdeník Time.

Časovaná bomba Francie: Opravdu zlé zprávy, klid nebude
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Anketa

Kdyby stát organizoval kurzy střelby, zúčastnili byste se za poplatek v relaci např. ceny autoškoly?

42%
hlasovalo: 14265 lidí

S ohledem na historii vztahů etnických Francouzů a muslimů žijících ve Francii není překvapením, že francouzská vězení jsou muslimů plná, což postupně vedlo až k tomu, že se právě mnohá nápravná zařízení v zemi galského kohouta stala hlavními náborovými centry teroristických skupin.

S tím, jak se muslimská část francouzské populace cítí být stále více vykořeněná z většinové společnosti, postupně narůstá i její radikalizace. Odpovědí většinové populace je postupný nárůst obliby pravicových stran, které voličům slibují, že budou situaci rázně řešit.

Dalším neméně důležitým faktorem, který hraje v tomto příběhu důležitou roli, je relativně efektivní „náborový aparát“ takzvaného Islámského státu. Podle údajů bezpečnostní agentury se sídlem v New Yorku Soufan Group do června letošního roku opustilo Francii okolo 1800 lidí, aby se mohlo přidat k bojovníkům IS. Dalších 470 se ke svým francouzským kolegům připojilo z Belgie, což je země s nejvyšším počtem členů IS na hlavu.

Toto jsou vskutku zajímavá čísla, obzvláště pokud jsou dána do perspektivy. Pro srovnání; z největší země arabského světa, Egypta, se do řad bojovníků IS připojilo mezi 600 až 1000 lidí.

„Džihádistické skupiny nacházejí v evropských státech jako Francii a Belgii živnou půdu pro své náborové aktivity, což pramení z přísného sekularismu těchto zemí kombinovaného s marginalizací muslimských komunit,“ uvádí ve své zprávě bezpečnostní organizace Soufan Group.

„Proti stavu odcizení mezi evropskými muslimy Islámský stát nabízí atraktivní alternativu, jež má potenciál dlouho utlačovaným skupinám obyvatel nabídnout dlouho ztracený pocit toho, že někam patří a že je někdo respektuje,“ uvádí se ve zprávě.

Podle průzkumů Chrise Meserola a Willa McCantse z Brookings Institution zdaleka nejvíce rozhodujícím faktorem ovlivňujícím „plodnost“ té či oné země v produkci islámských fanatiků je schopnost muslimské menšiny hovořit jazykem hostitelské země.

Islámský stát má podle mnohých expertů celou odnož bojovníků, kteří se specializují pouze na útoky mimo teritorium Iráku a Sýrie. Tato externí skupina se zaměřila převážně na útoky v Evropě a nejvíce pak ve Francii, což potvrzuje i nalezení několika návodů na odpalování náloží napsaných ve francouzštině.

Zaměření se na útoky ve Francii ze strany Islámského státu pramení zřejmě zejména z toho, že mnoho členů této externí skupiny pochází právě z Francie či nedaleké Belgie, kde mají i kontakty a obecně zemi lépe znají.

Například při útoku v Paříži z listopadu loňského roku, po kterém zůstalo 130 mrtvých, se Islámský stát spoléhal zejména na bojovníky, kteří pocházeli původem z Francie a Belgie, kam se po výcviku ze Sýrie znovu navrátili, aby použili své nově nabité vědomosti v praxi.

Ne vždy se ovšem jedná o speciálně cvičené lidi se znalostí aktivit IS. Mnohdy se do útoků zapojují lidé s minimálním napojením na Islámský stát. Ti jsou povětšinou inspirováni činy svých kolegů či zfanatizováni propagandou šířící se na sociálních sítích. Minulý květen hlavní mluvčí IS Abu Mohammad al-Adnani pronesl řeč, ve které apeloval na všechny „sólové útočníky“.

Kořeny džihádismu ve Francii sahají do dob francouzského impéria na Blízkém východě a v severní Africe, konkrétně v dnešním Alžírsku, Tunisu, Sýrii a Libanonu. Ve dvacátém století tisíce lidí z těchto kolonií přijely za prací do Francie, kde se nakonec – převážně v chudinských příměstských oblastech Paříže a okolních měst – i usadily.

V posledních letech s tím, jak s ekonomickou krizí docházelo k čím dál více uzavírání továren, kde většina imigrantů nacházela pracovní uplatnění, narůstal v těchto komunitách pocit sociálního vyčlenění, zejména v bytových projektech na pařížském předměstí známých jako „banlieues“.

Film La Haine z roku 1995 na příběhu tří mužů z tohoto bytového projektu na předměstí Paříže věrně zachytil vykořenění těchto lidí z francouzské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…