Část ČSSD žádá zrušení bohumínského usnesení. Rozhodne sjezd

06.11.2013 20:00

Moravskoslezští sociální demokraté požadují zrušení usnesení bohumínského sjezdu z roku 1995, které tehdy vyloučilo spolupráci ČSSD s extremistickými stranami včetně KSČM. Návrh na zrušení usnesení přijali v pondělí delegáti volební krajské konference v Havířově na Karvinsku. ČTK to potvrdil hejtman a nový krajský předseda Miroslav Novák a dodal, že návrh vzešel z okresní konference sociálních demokratů ve Frýdku-Místku.

Část ČSSD žádá zrušení bohumínského usnesení. Rozhodne sjezd
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Krajská konference pak podle Nováka tento návrh podpořila. "Většina členů považuje bohumínské usnesení za překonané v čase. Navíc je to věc, o níž musí rozhodnout sjezd, protože sjezd přijímal i samotné bohumínské usnesení," uvedl Novák s tím, že by se na sjezdu o tomto tématu mělo diskutovat.

Březnový sjezd usnesení nezrušil

Novák však tvrdí, že návrh na změnu bohumínského usnesení automaticky neznamená, že se ČSSD uvolní ruce pro spolupráci s komunisty na vládní úrovni. Podle něj jde spíše o to, že rozhodnutí je zastaralé a jsou v něm jmenovány politické subjekty, které v současnosti už ani neexistují. Novák se domnívá, že tak není vyloučeno, že by sjezd mohl například přijmout rozhodnutí, které nadále bude zakazovat spolupráci s komunisty, ale i s některými dalšími fungujícími stranami jako například Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

"Alespoň takto jsem to vnímal, když jsem pro usnesení hlasoval," řekl ČTK Novák, podle nějž návrh frýdecko-místeckých demokratů podpořila značná část delegátů krajské konference. Sociální demokraté o zrušení bohumínského usnesení jednali i na svém březnovém volebním sjezdu v Ostravě. Pro jeho zrušení však tehdy hlasovalo jen devět delegátů. Před hlasováním předseda strany Bohuslav Sobotka vyzval delegáty, aby návrh na zrušení bohumínského usnesení odmítli. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…