Část vládních politiků se bojí Zemana, prozradil Moravec. A vytáhl, co se řeší v kuloárech

19.03.2017 13:31

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě usedly dvě dámy – ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zastupující hnutí ANO a 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Moderátor hned v úvodu nastolil debatu o dluhopisové aféře ministra financí Andreje Babiše (ANO). Toto téma však okamžitě spojil také s opětovnou prezidentskou kandidaturou Miloše Zemana na Hrad. Víte, politici to nikdy nepřiznají veřejně, řekl Moravec, ale...

Část vládních politiků se bojí Zemana, prozradil Moravec. A vytáhl, co se řeší v kuloárech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Co když Andrej Babiš dostatečně nevysvětlí kauzu svých korunových dluhopisů? První dáma ODS má za to, že míč leží před Babišem a pak se přesune před premiéra Bohuslava Sobotku, který se bude muset rozhodnout, co se svým vicepremiérem udělá, zaznělo před kamerami ČT.

„Pokud by mělo dojít na vyhlášení nedůvěry vládě, tak my jsme připraveni o tomto nástroji diskutovat. My teď připravujeme program, ale ta situace je taková, že se koalice mezi sebou neustále pře, oni se pořád hádají,“ kroutila hlavou první dáma občanských demokratů.

Šlechtová nikoli překvapivě tvrdila, že tato vláda je úspěšná a nemá smysl ji bořit, když budou za chvíli volby. „To máte pravdu, my jako opozice nemáme dost sil na svržení vlády a bude záležet na tom, jestli se k nám připojí někdo z koalice, tedy buď KDU-ČSL, nebo ANO, nebo ČSSD. O tom to je, o tom, jak vládnete nebo spíš nevládnete,“ rýpla si Udženija.

„A nemyslíte si, že by stálo za to zkrátit mandát této vlády, aby se omezil prostor pro prezidenta Zemana. V kuloárech se proslýchá, že by prezident Zeman mohl volby do sněmovny naplno využít v prezidentské předvolební kampani,“ prohlásil Moravec. „Máte pravdu, že některé politické strany asi takto přemýšlejí, ale já určitě ne. Já jsem pro to, aby volby proběhly v řádném termínu,“ odpověděla na otázku Šlechtová. „Pan prezident je velký stratég a využije každou možnost, která se mu naskytne,“ doplnila Udženija.

Posléze se dámy vrátily k diskusi o Babišovi. Alexandra Udženija poukázala na to, že Babiš tady do úmoru opakoval, že všeci kradnú, a voliči si teď oprávněně kladou otázku, jestli má on sám v pořádku daně, jestli zaplatil všechno, co měl. Šlechtová ale okamžitě kontrovala, že nejde o obavy občanů, ale o politický útok na Babiše. „Drobní podnikatelé tady jsou popotahováni kvůli nesmyslným pokutám... Ale pan Babiš tady vystoupí před kameru a řekne ‚sorry jako, moje účetní udělala chybu‘,“ nebrala si servítky Udženija.

Šlechtová Babiše do krve hájila. „Já se osobně domnívám, že to, co se teď děje, je kampaň proti Andreji Babišovi, je to útok na něj... Antibabiš je kauza politiků proti Babišovi, ne občanů proti Andreji Babišovi. Pan Babiš postupoval podle zákona a teď se moralizuje všechno, co on udělal. Já to vnímám jako hon na něj. Je to předvolební kampaň, která možná začala dřív, než měla,“ posteskla si.

Ve druhé polovině diskuse došlo na spory paní ministryně se Sdružením místních samospráv, které si stěžuje, že správnou cestou požádalo o dotace z MMR, ale dotace byly odepřeny. Údajně kvůli tomu, že si Sdružení místních samospráv dovolilo kritizovat EET.

Šlechtová se před kamerami ohradila, že to považuje za ránu pod pás, protože dotace nejsou nárokové a Svaz měst a obcí také žádné dotace dostat nemusí, varovala Šlechtová. „Bude to mít vliv na naši další spolupráci. My jim dáváme miliony na dotacích,“ uvedla dáma, ale tentokrát prý žádosti o dotace neprošly kontrolním systémem.

Ministryně si trvá na tom, že podané žádosti o dotace nebyly bez chyby, na což má údajně důkazy, a čekala by, že druhá strana přijde a řekne: víte, my jsme udělali chybu, ale mohla byste tu dotační výzvu vypsat ještě jednou. „A já bych řekla ano, vy jste neschopní, ale já vám to vypíšu ještě jednou,“ zaznělo z úst členky vlády.

Já budu běhat jako pejsek

Stranou pozornosti dam nezůstal ani stavební zákon. U tohoto tématu bylo na Šlechtové patrné, že kvůli novele tohoto zákona se jí vaří krev v žilách. Její resort prý odvedl obrovský kus práce, zákon teď míří do třetího čtení a najednou se vyrojily stovky nápadů, jak tento zákon upravit. A když zákon upraven nebude, jednotliví koaliční partneři zvažují, zda ho podpoří, nebo nepodpoří.

„Já budu obíhat asi jako pejsek všechny poslance, budu je přemlouvat, aby byli pro tento zákon. Já budu obíhat jako pejsek poslanecké kluby a budu se ptát, jestli tento zákon má jejich podporu... Já jsem opravdu naštvaná,“ zuřila nepokrytě Šlechtová.

Tento zákon má pod sebou ministerstvo pro místní rozvoj a k tomu zákonu přišlo nejvíc připomínek od vládních kolegů z ministerstva dopravy, průmyslu nebo životního prostředí. „A já se ptám, kde byli tihle moji kolegové při druhém čtení ve sněmovně. Já jsem tam seděla sama!“ dštila oheň členka vlády. „Já jsem opravdu naštvaná a asi je to na mně i vidět,“ pálila dál.

Tohle je úplná kravina!

Nakonec došlo také na téma zrušení některých ministerstev. Šlechtová si prý k tématu nechala vypracovat analýzy, podle kterých by bylo vhodné spojit ministerstvo zemědělství s ministerstvem pro životní prostředí. Zásadně ovšem odmítla myšlenku, že by se mělo úplně zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a jeho agendu by mělo převzít ministerstvo průmyslu a obchodu. Šlechtová si ale neumí představit, že by pod MPO přešla například problematika pohřebnictví. „To je úplná kravina. Jak chcete dát pohřebnictví pod ministerstvo průmyslu,“ rozčilovala se členka vlády.

MMR by nerušila, ale měnila by jeho působnost. Ráda by pod sebe dostala část pravomocí ministerstva vnitra, konkrétně oblast samosprávy. Takováto úprava by podle jejího názoru měla smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…