Častý návštěvník Bilderbergu se děsí konce éry Angely Merkelové

13.09.2016 12:26

Šestaosmdesátiletý doyen německé žurnalistiky, dlouholetý šéfredaktor vlivného deníku Die Zeit Theo Sommer se děsí toho, že by mohla v politice skončit Angela Merkelová a naopak Marine Le Penová by ve volbách uspěla. Byl by to prý konec Evropy, jak ji známe a potřebujeme.

Častý návštěvník Bilderbergu se děsí konce éry Angely Merkelové
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

„Boj o duši Evropy se bude konat mezi Angelou Merkelovou a Marine Le Penovou. Větší kontrast si lze na současné politické mapě Evropy stěží představit. Merkelová se snaží krizí sužovanou Evropskou unii zachránit, Le Penová chce EU zničit. Kancléřka věří, že je NATO pilířem německé bezpečnostní politiky a je pro Hillary Clintonovou. Zatímco Le Penová je pro Donalda Trumpa a obdivuje Putina,“ jmenuje Sommer hlavní rozdíly mezi oběma političkami.

Předně však Sommer poukazuje na rozdílné postoje v rámci migrační krize. „Merkelová se svým sloganem ‚Wir schaffen das‘ zosobňuje přátelskou kulturu, Le Penová chce zastavit přistěhovalectví a zuří nad údajně nezastavitelnou islamizací kontinentu,“ píše německý novinář a dodává, že potenciální prezidentka Francie „akcentuje tradici, identitu a suverenitu, zatímco vůdkyně CDU vítá změny, které s sebou přináší globalizace, a věří, že Německo i nadále zůstane Německem“.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

„Ty dvě se nemají rády a nezůstávají si navzájem nic dlužny. Před čtyřmi lety získala Marine Le Penová v prezidentských volbách jen 17,9 %. Od té doby však Francie obrátila v důsledku teroristických útoků více napravo a podle aktuálních průzkumů by ji volilo 25 až 30 % voličů. To sice Le Penové ještě stále nezaručuje příští rok v květnu volební vítězství, ale zcela určitě jej ani nevylučuje,“ konstatuje zkušený německý novinář, který byl také několikrát pozván na konferenci Bilderberg.

„Kancléřka Merkelová čelí odlišné situaci a její obliba mezi voliči se neustále snižuje. Celých 82 % respondentů hodnotí podle jednoho z průzkumů její přistěhovaleckou politiku negativně. To znamená, že pokud by chtěla kancléřka obhajovat příští rok svoji pozici, nelze vyloučit její porážku. O tom svědčí i neúspěch CDU v krajských volbách ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko a pravděpodobný neúspěch strany v blížících se volbách v Berlíně,“ obává se Sommer.

„Když k tomu připočteme strmý úspěch opoziční protiimigrantské Alternative für Deutschland a spory se sesterskou CSU, konec éry Angely Merkelové by skutečně mohl nastat. Pro zahraniční politiku by něco takového mělo vážné důsledky. Odchod Merkelové a nástup Le Penové? Děsivá představa! To by znamenalo konec Evropy, která byla utvářena dvěma generacemi po druhé světové válce,“ uzavírá znepokojený Sommer své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…