Časy jsou zlé a strany nemají ekonomy, rozčiluje se Fischer

04.09.2012 20:56

Když vládla levice, tak pravicoví politici křičeli, že vláda nesmyslně zvyšuje daně. Teď vládne pravice, i ona zvyšuje daně a levice za to na kabinetu nenechává nit suchou. O čem tento jednoduchý příklad svědčí? Podle prezidentského kandidáta Jana Fischera o tom, že si politici napříč hlavními stranami neumí se současnou krizí poradit a schází jim jakákoli vize budoucího vývoje země. Přitom by stačilo, aby vyslechli odborníky.

Časy jsou zlé a strany nemají ekonomy, rozčiluje se Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

V zemi odstartovala další vládní krize, kvůli otázce dalšího zvyšování daní a prezidentský kandidát Jan Fischer z pozice někdejšího viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj za to na politiky napříč politickým spektrem tvrdě útočí. Ve stranách prý sedí lidé, kteří umějí pracovat toliko s účetními tabulkami.  Fischerovu úvahu na toto téma uveřejnil server Aktuálně.cz.

Politici, kdybyste alespoň četli noviny

"Jistě na této smutné situaci má svůj podíl fakt, že relevantní strany prakticky nevyužívají žádné erudované ekonomy. Nikoho, kdo by byl schopen dát dohromady nejen účetní tabulku, či z druhé strany kritický billboard, ale skutečnou koncepci systémových reforem. Strany snad mají šikovné politiky. Takové, kteří se hodí do dobrých časů. Jenomže časy jsou zlé. Nestačí jen umět pragmaticky proplouvat a přesunovat figurky po mocenské šachovnici. Doba si žádá státníků, nikoli pouze politiků. Nebylo by tak zle, kdyby byly naše politické strany více otevřené. Kdyby uměly čerpat nápady z občanské společnosti (když už se jim nedostává vlastních). V tomto případě z té její části, v níž se nalézají ekonomičtí odborníci," zdůrazňuje kandidát na prezidenta.

Přitom, renomovaní ekonomové nabízejí různé životaschopné recepty téměř den co den na stránkách novin. Když už politici neumí vymyslet vlastní recept, měli by se podle Fischera řídit alespoň radami těchto odborníků. Tyto recepty sice předpokládají prosazení zásadních reformních kroků, které jistě nebudou bezbolestné, ale sledují určitou vizi, díky níž budou voliči vědět, proč se reformy dělají a jaký budou mít efekt. Ve zmrazováním důchodů, nekončícím škrtání a ve zvyšování daní občanům i firmám tuto cestu ovšem občané nevidí.

"Vláda, která doslova stojí a padá se zvyšováním DPH, jak neustále opakuje její premiér, není pravicová, ani levicová. Je to velmi nerozumná vláda," uzavírá Fischer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…