Cato Institute se potichu rozešel s Klausem. Prý jsou za tím řeči o Putinovi

22.12.2014 16:54

Bývalý český prezident Václav Klaus, kdysi globální oblíbenec libertariánů, ztrácí rychle přátele, včetně svého donedávna velkého obdivovatele, Cato Insitutu. Píše to server The Daily Beast, podle nějž k hlavním důvodům patří Klausova obrana ruského prezidenta Vladimira Putina.

Cato Institute se potichu rozešel s Klausem. Prý jsou za tím řeči o Putinovi
Foto: VŠE
Popisek: Václav Klaus při přednášce k 25. výročí pádu komunismu na VŠE v Praze

Klaus byl dříve vítaným hostem na akcích zastánců volného trhu, píše server. Získal si jejich uznání svým obdivem k Margaret Thatcherové a rychlou privatizací státních podniků v devadesátých letech, kdy byl po pádu komunismu premiérem. Pravidelně kritizoval Evropskou unii jako tyranizující sílu podobnou starému sovětskému impériu i ekologické aktivisty varující před změnou klimatu.

Podle dvou zdrojů ukončil Cato Institute 1. září v tichosti svůj „oficiální vztah" s Klausem

„Ale nyní prostořekost dostala Klause do problémů s vlajkovou lodí libertariánů, s místem, které často navštěvoval, ale kde už dnes údajně není vítaným hostem: Cato Institutem ve Washingtonu," píše The Daily Beast.

Podle dvou zdrojů serveru z tohoto analytického pracoviště ukončil Cato Institute 1. září v tichosti svůj „oficiální vztah" s Klausem, kterého loni v březnu označil za významného vysokého činitele. Údajným důvodem rozkolu je podle citovaných zdrojů jeho „bezpáteřní obrana" agrese ruského prezidenta Putina vůči Ukrajině, jakož i nepřátelský postoj k homosexuálům a zavděčování se osobnostem evropské krajní pravice.

The Daily Beast k tomu poznamenává, že Klausův mluvčí rozchod s Cato Institutem nepopírá. Z rozkolu ale obviňuje výlučně Andreje Illarionova, vysokého činitele Cato Institutu a bývalého Putinova poradce, který v roce 2005 od ruského prezidenta odešel a nyní patří k jeho nejostřejším kritikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…