Čečenský prezident přikázal střílet na vojáky a policisty z jiných částí Ruska

23.04.2015 14:12

Pokud budou na území Čečenska, autonomní republiky Ruské federace, operovat federální vojáci a policisté bez svolení čečenského prezidenta, mají po nich čečenští ozbrojenci střílet. Měl to prohlásit sám kontroverzní čečenský vládce Ramzan Kadyrov.

Čečenský prezident přikázal střílet na vojáky a policisty z jiných částí Ruska
Foto: wikipedia,Michail Evstafjev
Popisek: Čečensko.

Rusové na severním Kavkazu často zasahují proti radikálům toužícím v oblasti vybudovat islámský stát. Právě poslední zásah ruských policistů v čečenské metropoli byl prý důvodem Kadyrovova hněvu a vydání pokynu.

"Oficiálně prohlašuji, že pokud se bez vašeho vědomí objeví na vašem území kdokoliv, ať už z Moskvy nebo ze Stavropolu, zahájíte cílenou palbu. Musejí s námi počítat," prohlásil prý Kadyrov na poradě se svými podřízenými. Informují o tom ruská média, která se odvolávají na záznam z čečenské televize.

Moskva o vyjádřeních čečenského prezidenta nic neví

Kreml prý o Kadyrovových vyjádřeních neslyšel, a tak nemůže reagovat. "O tom bohužel nic nevím, a tak nemohu nic říci. Slyším o tom poprvé," řekl novinářům mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Kadyrova rozzlobil nedělní zásah policejního komanda z jihoruského Stavropolu v čečenském hlavním městě Groznyj, kde maskovaní policisté zastřelili Čečence, na kterého byl vydán federální zatykač a který se prý pokoušel prorazit autem policejní zátaras.

Podle čečenské verze ale cizí ozbrojenci zastřelili řádného občana bez vědomí místních úřadů – a zrovna během zápasu Kadyrovových fotbalistů s moskevským klubem. Střelba prý vyděsila pokojné obyvatele i zahraniční podnikatele a turisty.

Kadyrov: Nic takového se příště v Čečensku nestane

Podle Kadyrova podnikli stavropolští policisté svou akci nezákonně. Nic takového se napříště v Čečensku neodehraje. "Ti, kdo si myslí opak, se pletou. Moc draze jsme zaplatili za mír a pořádek," dodal v narážce na dvě války ruských vojsk s čečenskými separatisty.

Kreml podle kritiků ruských poměrů ponechává už roky Kadyrovovi v Čečensku volnou ruku na oplátku za ostentativně hlásanou loajalitu a pacifikaci neklidného regionu. Čečenský vládce se těší i štědrým dotacím, které zlé jazyky přirovnávají k válečným reparacím.

Podle Kadyrova už minuly časy, kdy bylo možné beztrestně unášet a vraždit Čečence. To už se ale nebude opakovat a viníci budou potrestáni, protože v Čečensku vládne zákon.

Neschvalovali jsme ústavu proto, aby nás zabíjeli

"Jste-li pánem svého území, musíte jej kontrolovat. Už toho bylo dost! Ponižovali nás, uráželi. Neschvalovali jsme ústavu proto, aby nás zabíjeli," řekl čečenský vůdce.

Ruská média v souvislosti s Kadyrovovými výroky připomínají, že moskevští vyšetřovatelé březnové vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova marně žádali Groznyj o výslech "klíčového svědka", možná objednavatele Němcovovy vraždy Ruslana Geremejeva, který se prý dlouho skrýval v jedné čečenské vsi pod ochranou ozbrojenců Kadyrovova nejbližšího spolupracovníka Adama Delimchanova.

Z Němcovovy vraždy, spáchané pár kroků od Kremlu, je obviněna pětice Čečenců. Ti ale vinu popírají. Advokáti zastupující Němcovovy potomky dnes požádali, aby vyšetřovatelé vyslechli i samotného Kadyrova a jeho nejbližší okolí.

Podle některých komentátorů ale není jisté, zda "čečenská stopa" opravdu vede do Čečenska, anebo je dílem ruských tajných služeb, které soupeří o moc a žárlí na Kadyrovovo výlučné postavení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…