Čech se syrskými kořeny: Osud Sýrie momentálně není v rukou Syřanů. A Asad...

18.01.2016 19:33

O aktuální situaci v Sýrii hovořil v rozhovoru Britských listů vysílaného na regionalnitelevizi.cz Robin Maialeh, Čech se syrskými kořeny. Podle něj Syřané aktuálně nemohou osud Sýrie ovlivnit.

Čech se syrskými kořeny: Osud Sýrie momentálně není v rukou Syřanů. A Asad...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Damašku

"Sýrie je momentálně bojištěm regionálních a světových velmocí, Syřané už v tomto konfliktu takové slovo nemají, osud Sýrie momentálně není v jejich rukou," řekl v rozhovoru  Maialeh. 
 
Změna podle něj může nastat pouze tehdy, pokud se vlivné mocnosti dohodnou na novém uspořádání. 
 
"Patová situace, která tam teď panuje, je výsledkem toho, že se ti aktéři dosud nedohodli. Jsou tady antagonistické zájmy Spojených států na jedné straně, Ruské federace na straně druhé, a pak regionální aktéři - Írán, Turecko, Saúdská Arábie. Tvoří se tam silové mnohoúhelníky ...a každá z těch stran dodávala těm reprezentantům svých zájmů v Sýrii nějaké zbraně a na to vždycky reagovala další strana, ale nikdy to nebyly takové dodávky, které by vedly k tomu, že ta druhá strana bude poražena...Vyústilo to v to, že Sýrie je naprosto zničená země," vysvětluje Maialeh. 
 
Podle něj se situace nevyřeší, pokud v čele Sýrie bude stát i nadále Bašár Asad."Dokud Bašár Asad bude prezidentem v Sýrii, tak konflikt vyřešen nebude. Může být přechodné období s různými úrovněmi stability, ale řešení to mít nebude - jak se ten režim zachoval obecně vůči celé syrské společnosti, tak ztratil legitimitu, pokud ji vůbec kdy měl," vyjádřil se a také ostře zkritizoval nedávný rozhovor stávajícího prezidenta Bašára Asada v ČT.
 
"Myslím, že se tam projevila taková česká malost, protože ten rozhovor nebyl vůbec konfrontační, spíše mu nahrával na smeče a Asad z toho rozhovoru vyšel jako velice slušný člověk, který nepůsobí jako diktátor."
  • Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…