Čech si může koupit dva a půlkrát víc másla než Rus, spočítaly Evropské hodnoty

10.10.2017 15:08

Analytik think tanku Evropské hodnoty Roman Máca na příkladu másla ukázal, jak zle se mají Češi v protektorátu zvaném Evropská unie, jak trpí pod údery ošklivých úředníků z Bruselu. Proti tomu na těch samých cenách másla ukázal Máca, jak úžasně se žije v Rusku. Raději se na srovnání podívejte sami.

Čech si může koupit dva a půlkrát víc másla než Rus, spočítaly Evropské hodnoty
Foto: David Hora
Popisek: Máslo, ilustrační foto

Roman Máca na blogu iDnes.cz naznačil, že tradiční česká pohádka Sůl nad zlato by se dnes mohla jmenovat spíše máslo nad zlato. Řada Čechů je dnes přesvědčena o tom, že ceny másla dosahují astronomických výšin, a pokud někdo chce máslo ještě do Vánoc získat, nesmí se zřejmě bát použít i pěsti. Zlé jazyky tvrdí, že za to můžeme do značné míry poděkovat Evropské unii, kterou mluvčí prezidenta Zemana Jiří ovčáček přirovnal k nacistické třetí říši.

Máca proto doporučuje podívat se, kolik stojí máslo v Rusku. Tato země není členskou zemí EU, nemusí se potýkat s ošklivými bruselskými úředníky, takže ceny másla tam jistě budou lepší než u nás. Takto by mohli podle analytika přemýšlet třeba příznivci ruského prezidenta Vladimira Putina.

A jaká je realita? V České republice stojí kostka másla asi 60 korun, kostka vážící 250 gramů. V Rusku kostka másla stojí po přepočtu také 60 korun. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že ve „strašlivé Evropské unii“ stojí kostka másla stejně jako v „úžasném Rusku“. Má to ale háček. 60 korun zaplatíte v Rusku za kostku másla, která váží jen 180 gramů. Pokud byste chtěli kostku másla stejně velkou, jako je ta česká, zaplatíte po přepočtu 84 korun.

Pak bychom se podle analytika měli podívat také na to, kolik si dnes vydělají Češi a kolik si vydělají Rusové.  

„V ČR se jedná o 22 277 korun (přepočteno z aktuální, publikováno 5. 9. 2017, hrubé mzdy dle ČSÚ). V Rusku jde o rovných 12 700 korun (přepočteno dle posledního zveřejněného údaje, červenec 2017, dle ruské Federální služby státní statistiky; na Kč přepočteno dle kurzu ČNB viz výše). Kolik kg másla si lze koupit za průměrnou měsíční mzdu v ČR a kolik v Rusku? Za výše uvedené ceny si průměrně vydělávající v ČR může koupit 92,8 kg másla dle ceny v Tescu. Za průměrnou mzdu v Rusku lze pořídit 37,8 kg másla dle ceny v Utkonos,“ napsal Máca s odkazem na ceny v ruském on-line hypermarketu.

Celý článek naleznete zde.

„Suma sumárum... Průměrně vydělávající Čech si může pořídit 2,46 krát více másla než jeho ruský protějšek. A to Čech ani nežije v díky přírodním zdrojům nejbohatší zemi světa. Žije samozřejmě v bruselském protektorátu, ve kterém bylo rozkradeno vše, co tu soudruzi tak usilovně 40 let budovali,“ doplnil ještě Máca.

O české máslo hodně stojí např. senioři, tak se Máca rozhodl nabídnout jedno srovnání. Zatímco český průměrný důchod činí asi 11 800 korun, ruský průměrný důchod je po přepočtu asi 4700 korun.

„Průměrný český důchodce si tak může měsíčně koupit 49,2 kg másla a jeho ruský protějšek 13,9 kg při místních cenách,“ podotkl analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…