Čech vězněný v Súdánu znovu promlouvá: V jednu chvíli jsem myslel, že to nepřežiju

18.03.2017 17:47

Moderátor Luboš Xaver Veselý v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 přivítala pana Petra Jaška, aktivistu, kterého ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno osvobodil ze Súdánu. Host velmi barvitě popsal, co všechno v této zemi zažil. Jak došlo k jeho zatčení, jak vypadaly výslechy a jak se mu žilo na cele.

Čech vězněný v Súdánu znovu promlouvá: V jednu chvíli jsem myslel, že to nepřežiju
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Petr Jašek

„Já jsem byl zatčen na letišti, odkud jsem byl převezen do budovy tajné policie. ... Někdo mi zaklepal zezadu na rameno a lámanou angličtinou mí říkal, že jsou ze súdánské bezpečnosti, abych šel s nimi,“ prozradil Jašek.

Samotné zatčení tedy proběhlo v klidu. V budově tajné policie už mu prohledávali mobilní telefon, notebook a fotoaparát. V zavazadle našli také druhý cestovní pas, který pan Jašek vozí do Afriky s sebou, kdyby mu náhodou jeden pas ukradli. Třiadvacet hodin se prý z pana Jaška snažili dostat nějaké informace, ale neuspěli. Vyslýchali ho dva vyšetřovatelé. To je taková ta metoda hodného a zlého. Prvně se ptá hodný (vyšetřovatel) a když neodpovídáte, tak nastoupí ten zlý,“ pokračoval v popisu situace Jašek.

„Oni mě celou dobu sledovali. Ptali se mě, co jsem v Súdánu dělal, i když oni mě celou dobu sledovali. Oni o mně věděli všechno. Dokonce jsem se dozvěděl, že oni o mně věděli ještě dřív, než jsem přijel do Súdánu,“ prozrazoval posluchačům host.

Celý rozhovor najdete zde

V Súdánu byl označen za špiona a v této nezasloužené roli prošel celkem pět věznic. Každé další vězení bylo horší než to předchozí. V místnosti určené pro jednoho vyšetřovaného bylo sedm lidí. A to byl ještě ten lepší případ. „Člověk se naučil neskonale rychle jíst, protože když jste jedl pomalu, tak na vás nic nezbylo. V takové chvíli jdou stranou veškeré hygienické návyky,“ uvedl Jašek.

„Vyšetřovatelé mě nemučili, ale já jsem se setkal s násilím ze strany spoluvězňů a pak mě mučili i dozorci, kteří mě dali dvakrát do tzv. ledničky, což je velmi chladná cela a oni do ní pouští ledový vzduch a já jsem přitom měl jen krátké rukávy,“ vykresloval velmi obtížné chvíle.

Spoluvězni ho prý označovali za Čechoslováka a bili ho, protože měli za to, že my jako Československo jsme podle jejich názoru dovolovali CIA mučit na našem území teroristy. V té době já už jsem také trpěl chudokrevností z vyčerpání a z podvýživy a v jednu chvíli jsme přemýšlel, jestli to vůbec přežiju,“ řekl Jašek.

Věznitelé ho prý do poslední chvíle nechávali v nejistotě, zda mu skutečně umožní odjezd ze země.

Křesťanům hodlá ve světě pomáhat dál, bere to jako poslání. I nadále chce pomáhat pronásledovaným lidem.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…