Čechoukrajinec se vydal stopem přes Rusko. A toto mu prý říkají místní kvůli válce

07.08.2014 18:15

S žádnou nenávistí jsem se tady nesetkal. Místní mi naopak občas koupí i něco k jídlu a dávají mi cukroví vyrobené ve firmě Rosen ukrajinského prezidenta Petro Porošenka. To sdělil reportéru ParlamentníchListů.cz Jaroslav Hart, jenž již několik týdnů jezdí stopem po Rusku. Po otci má kořeny v srdci Evropy a mluví obstojně česky.

Čechoukrajinec se vydal stopem přes Rusko. A toto mu prý říkají místní kvůli válce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinec cestujici po Rusku Jaroslav Hart

„Můžeme mluvit česky. Rozumím dobře, ale některá slova neznám," sdělil reportérovi ParlamentníchListů.cz mladík, který je také ubytován ve vladivostockém See You Hostelu. Jde o nejlevnější ubytovnu, vlastně byt s místnostmi plnými patrových postelí, kde se potkávají jen cestovatelé, kteří mají hluboko do kapsy. Jaroslav Hart, jak se později představil, je Ukrajinec s českými kořeny a cestuje po Rusku už hezkou řádku týdnů. Jeho rodina bydlí v Pervomajsku v Nikolajevské oblasti.

Konflikt na Ukrajině

„Bydlím v centrální Ukrajině. Válka je na Donbase. Lidi na Ukrajině říkají, že je to vina Rusů, ale tady v Rusku se ptají, co jsme vám udělali. Lidi tady jsou moc hodní. Už se mi stalo, že řekli, daleko tě neodvezeme, ale přespíš u nás a dostaneš najíst. To mi moc pomohlo," říká Hart s tím, že konfliktem nejsou vinni obyčejní lidé, ale politici. Spousta Rusů se ho ptá, jestli nyní nechce žít v Ruské federaci, když je na Ukrajině tak složitá situace.
 
Berou ho hlavně řidiči rodinných automobilů, méně pak kamionů. „Několik řidičů mi říkalo, že minulý prezident Ukrajiny byl špatný, ale tento je ještě horší. A pak mi dali cukroví od firmy Rosen, kterou vlastní Petro Porošenko. Tak jsme se tomu zasmáli," podotýká s tím, že konflikt na Ukrajině bude trvat ještě dlouho, protože Rusku i USA to prospívá. Největší tragédie je, že obyčejní lidé, kteří válku nechtějí, umírají.

Po ruských cestách

Hartovi je čtyřiadvacet. Nejdřív se vyučil ve střední odborné škole lodním mechanikem a na univerzitě se stal dopravním technologem. Studia zakončil v roce 2013, takže mu nic nebrání cestovat. Ostatně na první cestu se vydal v osmnácti, když si koupil lepší fotoaparát. Jeho fotografie, byť upravené v počítači, mají své kouzlo. „Nejdřív jsem jezdil vlakem jako student. Pak přijel do Čech a chtěl poznat svět. Potom jsem, po ukončení studií, už s batohem na zádech, odcestoval na dva měsíce do Běloruska, Ruska, Gruzie a Turecka," říká.
 
Letos se vydal na ještě delší cestu. Po Rusku stopuje už dva měsíce. Často využívá internetových serverů jako Couchsurfing a sociálních sítí jako Vkontakte. Už byl v Minsku, Smolensku, Saratově, Moskvě, Irkutsku, Ulan - Ude a tak dále. Nicméně Vladivostok není jeho konečnou stanicí. „Nyní bych si rád našel práci alespoň na měsíc, abych doplnil peněženku. Pak podle možností odplul do Latinské Ameriky, kde Ukrajinci v některých zemích víza nepotřebují anebo odjel přes Čínu do Jižní Asie, třeba Thajska či Kambodže, kde víza nejsou drahá a není to s nimi složité. Do Japonska, USA či Austrálie chtějí strašně moc dokumentů. Chtějí, aby měl člověk na kontě spoustu peněz a tak," dodává.

Zkušenosti s Českem

Čechem je po tátovi, který pochází z vesnice Bohemka. Maminka je Ukrajinka. „Učil jsem se česky už v raném dětství. Každé léto jsem jezdil k babičce, kam přijížděli čeští učitelé a já se učil psát, číst a mluvit. Také jsem byl dvakrát v Česku," podotýká s tím, že je členem krajanské skupiny Bohemka v Pervomajsku.
 
V roce 2011 byl v Česku na letním táboře a roku 2013 už na kurzu pro české krajany v Dobrušce. „Byli tam lidé z třiatřiceti zemí celého světa. Jen polovina uměla celkem dobře, druhá řekla tak leda dobrý den anebo jak se máte. Moc se mi tam líbilo. V Česku je čisto, lidé přátelští," dodává. O získání trvalého pobytu v Česku už přemýšlel, ale nyní cestuje a poznává svět, takže ještě není úplně rozhodnutý o tom, kde se natrvalo usídlí.

Reportážní cestu redaktora ParlamentníchListů.cz sponzorovaly firmy: 

CZ CAR International, s. r. o., Česká východní, a. s., Kilián-Lipno, s. r. o. a  Zdeněk Zbytek - hotel Kilián.

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…