Čechů spokojených v EU od loňska přibylo, ukázal průzkum na tisícovce lidí

30.04.2014 16:40

Se členstvím České republiky v Evropské unii je po deseti letech spokojeno 28 procent Čechů, tedy mírně víc než před rokem. Nespokojenost za poslední rok mírně klesla na 31 procent. Neutrální postoj ani spokojen, ani nespokojen v průzkumu vyjádřilo 38 procent lidí. Vyplývá to z dubnového průzkumu, jehož výsledky poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti loňsku se zvýšil také podíl lidí, kteří se cítí být nejen občany ČR, ale i občany EU.

Čechů spokojených v EU od loňska přibylo, ukázal průzkum na tisícovce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Loni v dubnu bylo se členstvím v EU spokojeno 26 procent dotázaných a nespokojeno 34 procent. K neutrálnímu postoji se tehdy přiklonilo 37 procent lidí. Dosud nejvíce od vstupu Česka do EU počátkem května 2004 byli Češi spokojeni se členstvím v EU v letech 2008 a 2009, takových tehdy byly dvě pětiny. Nespokojenost se členstvím byla největší v dubnu 2012. „Svou nespokojenost tehdy vyjádřilo 41 procent dotázaných. Od té doby podíl nespokojených klesá," podotkli autoři průzkumu.

Nejen občanem ČR, ale i EU, se letos v dubnu cítilo 53 procent obyvatel, o dva procentní body víc než před rokem. Naopak víc než dvě pětiny lidí občanskou příslušnost k EU necítí nikdy. „Po nárůstu podílu těch, kteří se nikdy necítí být občany EU v roce 2012, došlo v roce 2013 a v aktuálním šetření opětovně k poklesu a aktuální údaje jsou tak podobné těm z let 2005 až 2009," uvedlo CVVM. O dva procentní body na 31 procent vzrostl od loňska také podíl těch, kteří jsou na občanství EU hrdí. Převažující postoj je však odlišný, téměř tři z pěti Čechů hrdost letos v dubnu nepociťovali.

Nejvíce spokojení se členstvím v EU i hrdí na občanskou příslušnost k Unii jsou mladí lidé do 29 let. Nespokojenost se zvyšuje a hrdost klesá s rostoucím věkem. Z hlediska politické orientace jsou častěji s členstvím v EU spokojeni a na občanství hrdi lidé hlásící se k pravici, naopak stoupenci levice jsou spíš nespokojení.

Lidé si myslí, že členství v EU nám přináší více byrokracie

V rámci nabídnutých výroků lidé nejčastěji souhlasili s tím, že členství v EU přináší nárůst byrokracie a zřizování zbytečných úřadů. Jako negativní víc než polovina dotázaných viděla také omezování evropskými zákony, příliš velký vliv EU na českou politiku a odchod kvalifikovaných lidí za prací do jiných zemí EU. „Mezi klady členství podle převažujícího podílu českých občanů patří lepší možnosti studovat, pracovat a žít v zemích EU, přísun evropských dotací, zajištění větší vojenské bezpečnosti a vzrůst prestiže ČR ve světě," napsali autoři průzkumu.

U české veřejnosti podle CVVM celkově převažuje přesvědčení o prospěšnosti evropské integrace. Jako prospěšná je nejsilněji vnímána integrace v oblasti obrany, ekologie a kultury. O prospěšnosti hospodářské integrace je přesvědčeno 53 procent dotázaných. Nejskeptičtěji je hodnocena integrace v oblasti politiky, i zde však převažuje pozitivní hodnocení nad negativním.

Průzkum také zjišťoval, jak lidé vnímají prosazování různých hodnot v EU. Podle většiny dotázaných se v EU prosazují hodnoty demokracie, spolupráce, solidarity a tolerance. Méně než polovina se naproti tomu vyjádřila tak, že v EU je uplatňována spravedlnost a rovnost.

CVVM se v průzkumu mezi 7. a 14. dubnem dotazovalo 1027 lidí ve věku od 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…